Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că "tot felul de așa-ziși specialiști avansează diverse scenarii apocaliptice cu privire la datoria publică a României, dar ministrul Finanțelor de la "partidul foștilor adeversari politici" prezintă adevărul.

"Adevărul iese întotdeauna la suprafață. Tot felul de așa-ziși specialiști avansează diverse scenarii apocaliptice cu privire la datoria publică a României. Oameni fără pregătire care vorbesc despre cum funcționează Finanțele unei țări. Toți sunt profesioniști peste noapte. Critici și acuzații de un an de zile și nimic nu s-a adeverit. Adevărul este prezentat, astăzi, de ministrul Finanțelor de la partidul foștilor adeversari politici", a scris Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.

"România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE…la sfârșitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht”, se arată într-un citat postat de Cîțu, preluat de la Ministerul Finanțelor.

Acesta își încheie postarea cu mesajul "cititul nu a omorât pe nimeni".

+++

Ministerul Finanțelor a anunțat marți că, potrivit informațiilor comunicate de Institutul Național de Statistica (INS) în 7 decembrie privind valoarea estimată a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfârșitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.


Conform metodologiei Uniunii Europene, ponderea datoriei guvernamentale în PIB se calculează luând în considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate în ultimele 4 trimestre comunicate de către INS.

De asemenea, potrivit celui mai recent Comunicat Eurostat din luna octombrie 2021 privind evoluția nivelului de îndatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, România s-a situat pe locul 9 între statele membre UE, cu un nivel de îndatorare de 47,5% din PIB, după Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Cehă (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) și Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).