Premierul Florin Cîțu salută decizia MAI de a lansa proiectul pilot pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate în municipiul Cluj-Napoca și e convins că acesta va fi extins la nivelul întregii țări.

"Foarte bună inițiativa Ministerul Afacerilor Interne, Romania de a lansa proiectul pilot pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate, în municipiul Cluj-Napoca! Viitorul este al digitalizării și al informatizării serviciilor publice! Sunt convins că vom extinde acest proiect la nivel național, în termenul stabilit de 18 luni, astfel încât toți românii să poată beneficia de Cartea Electronică de Identitate, un document ce oferă mai multă siguranță privind datele cetățenilor. România, hai că se poate!", a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Cartea electronică de identitate are funcționalități multiple, care vor contribui la reducerea birocrației, la flexibilizarea relațiilor dintre autorități și cetățeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esențiale, concomitent cu oferirea de garanții suplimentare de securitate privind protejarea identității, a precizat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, într-o conferință de presă susținută luni la Cluj-Napoca, arată Agerpres.

Potrivit MAI, cartea electronică de identitate va oferi titularului accesul la servicii la nivel național și european și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice. De asemenea, va conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

"Cetățenii trebuie să știe că un document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara granițelor țării", a spus Bode.

Ministrul a mai precizat că în faza de proiect pilot urmează să fie armonizate toate aspectele ce țin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel național infrastructura să fie testată și să fie eliminate eventualele sincope în funcționare. Într-un comunicat al Ministerului se estimează că va fi posibilă generalizarea emiterii documentului la nivel național, până la începutul anului 2023, așa cum prevede Legea nr. 162/2020.

Potrivit MAI, proiectul pilot de introducere a CEI, care se va derula în județul Cluj, permite familiarizarea cetățenilor și a autorităților cu pașii ce trebuie respectați în vederea obținerii/ emiterii cărții electronice de identitate.

Conform Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 cu privire la îmbunătățirea securității cărților de identitate cetățenilor Uniunii Europene și a documentelor de ședere emise cetățenilor Uniunii Europene și ale membrilor familiilor acestora care își exercită dreptul la libera circulație, România era obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021.