Premierul Florin Cîțu a fost întrebat vineri ce le transmite celor aproape 500.000 de bolnavi de cancer care nu se pot vaccina. Acesta a răspuns, printre altele, că "au dreptul la viață și au acces" la vaccin.

Redăm dialogul dintre un reporter și Florin Cîțu care a avut loc centrul de vaccinare drive-thru amenajat în Piața Libertății din Baia Mare:

Reporter: Ce le spuneți celor care nu se pot vaccina? Sunt aproape 500.000 de bolnavi de cancer, sunt aproximativ șase milioane de pacienți în România, nu primesc adeverință de la medici că nu se pot vaccina, dar totuși nu au dreptul la viață.

Florin Cîțu: Au dreptul la viată și au acces. 

Reporter: Dumneavoastră ne garantați îmbolnăvirea, dacă spuneți că este singura soluție vaccinarea. Eu fac ozonoterapie, domnule prim-ministru, plătesc 320 de lei lunar. Mă protejez, m-am întâlnit cu persoane care n-aveau mască și mănuși și au ajuns în spital. Eu m-am protejat, fac tratament și sunt pus la zid. Nu primesc nici adeverință de la medic că nu am voie să mă vaccinez, dar în schimb n-am drepturi. Și sunt ca mine mulți în țara asta. 

Florin Cîțu: Nu am să intru în discuția tehnică despre cine se poate vaccina și cine nu se poate vaccina. Sunt foarte multe persoane bolnave cronic și au fost printre cei care au fost la început; știți foarte bine, campania a început cu personalul medical, apoi au fost persoanele peste 65 de ani și bolnavi cronic. În acest moment, persoanele cu boli cronice se pot vaccina chiar și în spital. Ceea ce spun eu este foarte clar: dacă vrem să revenim la normalitate, să trecem peste această perioadă de pandemie, trebuie să ne vaccinăm, pentru că doar așa putem să reducem riscul de infectare. Pentru celelalte, bineînțeles că avem spitale, avem profesioniști. Întotdeauna urmați sfatul medicului când este vorba despre soluții.