Premierul Florin Cîțu a afirmat că miniștrii care nu vor face reforme în companiile de stat cu pierderi nu vor primi bani la rectificarea bugetară.

"Reforma companiilor de stat. În buget, eu am inclus bani pentru anumite companii cu pierderi, presupunând că vor face o reformă și vor reduce chetuielile, suntem în luna iunie, în curând. (...) Nu s-a făcut așa ceva. Eu le spun colegilor din Guvern că nu vor primi acei bani la rectificare pentru a avea cheltuielile până la finalul anului acoperite, dacă nu fac aceste reforme. E deja iunie, trebuie să vină cu aceste reforme, pentru că acești bani nu există, nu avem de unde să-i luăm, deficitul este acela pe care l-am spus la începutul anului", a declarat Florin Cîțu, marți, la Radio Guerrilla, potrivit Agerpres.

Totodată, premierul a reiterat că a cerut miniștrilor să facă reformă în instituții, să înceapă cu o reorganizare simplă.

"Eu am făcut reorganizare anul trecut în Ministerul Finanțelor (...), am reușit la Ministerul Finanțelor să reduc numărul de directori generali, asta înseamnă și economii la buget și s-a putut și ministerul merge foarte bine, colectează (...) Deci, poți să faci reformă, să reduci numărul de directori generali, să comasezi din Direcții și așa mai departe, deci asta se poate face, cea mai simplă reformă. De aceea îi încurajez, după aceea o să le solicit miniștrilor să facă această reorganizare a ministerelor. Până acum nu am primit o reorganizare a ministerelor care să facă ce am făcut eu, să reducă numărul de directori generali, de exemplu, nu a venit niciuna. Acum îi încurajez, după aceea o să le solicit, că altfel nu se pot reduce cheltuielile", a declarat Cîțu.

Șeful Executivului a punctat că guvernanților nu trebuie să le fie frică de reforme, având în vedere că "România a amânat reforme timp de 30 de ani".

"Noi nu le facem că ne spun Comisia Europeană sau FMI sau altcineva. Rezultatele pentru România sunt benefice, de aceea le facem, că nu suntem nebuni. Când faci aceste reforme, să legi performanța de venit în sectorul public (...), ar trebui să existe deja, deci nu ar trebui să vin eu acum să spun acest lucru. Să elimini risipa banului public din companiile de stat, iarăși nu ar trebui să vin să spun a acest lucru, trebuia să fie normal să o facem până acum, nu trebuia să treacă 30 de ani de zile, să mă trezesc să spun acum că e o chestie nouă", a declarat Cîțu.

Despre evaluarea activității miniștrilor, premierul a reiterat că aceasta are loc în mod continuu și când va lua o decizie o va anunța.

"Eu v-am spus că evaluez continuu și doar deciziile le anunț public. Anunț întâi colegilor de coaliție o decizie și apoi, așa a fost și data trecută, am anunțat. (...) Sunt transparent cu deciziile pe care le iau", a precizat Cîțu, întrebat când va avea loc evaluarea miniștrilor.

Premierul a afirmat, în același context, că până în 2024 se va înregistra și o scădere a cheltuielilor de personal, urmare a dinamicii PIB-ului României.

"Vor scădea ca procent din PIB cheltuielile de personal, vor scădea până în 2024. Am spus în strategia fiscală, în fiecare an scad cu un procent, dar asta este pentru că dinamica PIB-ului o să fie mult mai mare decât cheltuielile de personal. Este o chestie simplă, statistică. Ce vreau eu de la aparatul public, ce vrem noi toți, de fapt, să fie performant", a mai declarat Cîțu.