Premierul a declarat luni că îi înțelege pe minerii aflați în grevă pentru a-și primi drepturile restante, dar consideră că soluția aleasă nu le rezolvă problemele. Florin Cîțu a susținut că, în mandatul său, nu va avea loc nicio mineriadă.

”Tranziția la economia verde în toată Uniunea Europeană vine cu probleme. Îi înteleg (pe mineri - n.r.), știu că trec printr-o perioadă dificilă. Nu cred că soluția pe care au ales-o e una care rezolvă problemele”, a răspuns Florin Cîțu, întrebat la Palatul Parlamentului de protestele minerilor din Valea Jiului.

”Salariile au fost plătite la timp, am găsit soluții pentru următoarele trei luni. În 2020, când au fost plătite toate salariile, și cele ale minerilor, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătăte. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”, a spus premierul.

El a acuzat interesul unor politicieni în această situație și a amintit de mineriade:

”Se pare că sunt foarte mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni, tot din aceeași categorie în ultimii ani, de pe urma acestei categorii sociale, țineți minte ce s-a întâmplat în anii 90 ... Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și a altor socialiști, nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”.

Zeci de mineri blocați în subteranul Minei Lupeni amenință cu greva foamei, dacă nu li se acordă drepturilor restante. Luni dimineața, peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune din Valea Jiului au protestat în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, solicitând plata drepturilor salariale restante și demisia directorului general al companiei.

Vinerea trecută, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, a anunțat, după întâlniri la București cu premierul Florin Cîțu, ministrul energiei, Virgil Popescu, și cu secretarul de stat în Ministerul finanțelor, Lucian Heiuș, că minerii își vor primi salariile integral săptămâna aceasta, mai devreme de termenul anunțat inițial - 26 februarie.

”Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, Ministerul muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare", a scris vineri seară pe Facebook, după întâlnire ministrul economiei Virgil Popescu.

El a adăugat că este nevoie și de un plan pe termen lung:

”Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, aprobată prin Legea nr. 222/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH. Ca o dată procedurile realizate să putem repune CEH în circuitul economic".