Bugetul pentru 2021 va avea un deficit de circa 7,1% din produsul intern brut, care este stimulativ pentru economie, chiar dacă toate ministerele ar vrea mai mulți bani, a spus miercuri prim-ministrul Florin Cîțu.

Premierul a spus că nu sunt divergențe în coaliție, după ce presa a relatat că unii miniștri au fost nemulțumiți de neașteptate tăieri de buget. 

Hotnews a scris, citând surse din coaliție, că au fost discuții tensionate la Guvern, după ce în proiectul care a fost pus pe masa de la Palatul Victoria au apărut tăieri la ministerele Sănătății, Transporturilor, Economiei și Fondurilor Europene, toate conduse de USR-PLUS.

„Nu e nicio divergență în Coaliție, toți vrem bani mai mulți, dar 7% este un deficit foarte mare”, a spus Florin Cîțu, într-un briefing de presă de după ședința de guvern de miercuri.

Premierul a confirmat însă că vor fi tăieri de cheltuieli și că pensiile nu vor mai crește în acest an.

„În ședința de Guvern de astăzi am avut discuții despre ordonanța de urgență pe care am anunțat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanța de urgență este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. (...) De ce a fost important să luăm aceste măsuri. Știți foarte bine, (...) vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creștea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă și vom crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, așa cum a fost și până acum”, a afirmat Cîțu.


Premierul a precizat că voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise în 2022.

„Pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, nu, venit suplimentar, în România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite. Știți foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanță, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulație, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță”, a precizat premierul.

El a mai spus că se va renunța la gratuitatea acordată studenților pentru călătoriile pe calea ferată. „Un alt subiect care a fost dezbătut, (...) acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul pe calea ferată pentru studenți. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară și m-am uitat și la ce se întâmplă în restul Europei”, a declarat Cîțu, care a dat și detalii despre reducerile practicate în alte state europene.

Premierul a precizat că bugetul este construit pe o estimare de creștere economică de 4,3%. „Deficitul bugetar pe care îl estimăm este de 7,14 - 7,15 - 7,16, vom vedea, aici încă îl calculăm exact să vedem care va fi valoarea finală. Aici ne vom opri”, a precizat Florin Cîțu.

Vezi și Deficitul bugetar va reveni sub 3% din PIB abia în 2024