„Nu sunt adeptul creșterii taxelor. Nu cred în creșterea taxelor când economia e sub potențial, pentru că este sinucigaș”, a spus sâmbătă premierul Florin Cîțu.

Premierul a spus că reducerea deficitului bugetar va avea loc în urma unei colectări mai bune a taxelor și impozitelor, ca urmare a digitalizării. „Nu intrăm în fiscalitate”, a spus premierul, într-o intervenție susținută sâmbătă în Focșani.

El a menționat că a avut discuții cu Comisia Europeană privind reducerea deficitului bugetar de la 9,8% din produsul inten brut în 2020, la sub 3% din PIB în 2024.

„Am tot văzut în spațiul public că se încălzește o ciorbă ma veche, aceasta cu taxele. ​Nu, nu introducem taxe. Să introduci taxe într-o perioadă în care dinamica economiei e sub potențial e sinucigaș, sau să crești taxe”, a declarat premierul.

Cîțu a mai spus că bugetul a fost contruit pentru a aloca o sumă mare investițiilor. „De aici pornim construcția bugetului și acest buget are în centru investițiile. Suma de 62 miliarde de lei alocată pe proiecte care se pot face, care se pot dezvolta în 2021. Unele vor fi finalizate, altele nu, dar ne gândim la perioada următoare. Și o altă premieră începută anul trecut în Guvernul Orban și în prelungire și anul acesta este execuția bugetară pentru investiții, încercăm să folosim cât mai mult fondurile europene. Anul trecut am bugetat ca jumătate din fonduri să fie bugetate din fonduri europene, ne-am ținut de cuvânt, 47 la sută din investițiile totale de anul trecut au fost finanțate din fonduri europene, anul acesta construcția este la fel, jumătate, puțin mai mult, 52 la sută, ar trebui să fie din  finanțări din fonduri europene”, a explicat Cîțu.