Premierul Florin Cîțu a dat de înțeles cu jumătate de gură că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului său ar putea să treacă, iar Excutivul va funcționa o perioadă foarte îndelungată cu atribuții limitate.

"PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o Hotărâre de Guvern care să aprobe exact forma finală. Problema este că Hotărârea de Guvern nu cred că poate să fie aprobată de un Guvern interimar pentru că este una care aprobă un program nou, cu implicații pentru bugetele viitoare. Vom vedea ce se va întâmpla, dacă o putem aproba sau nu, depinde cum va fi situația Guvernului atunci și după aceea, bineînțeles, trebuie aprobată o ordonanță de urgență privind fluxurile financiare pentru perioada 2021 - 2027 și sistemul de audit", a declarat Florin Cîțu la finalu ședinței Executivului de miercuri.

Cîțu a amintit și de creșterea salariul minim - o măsură despre care spune că un Guvern interimar nu o poate adopta.

"Tot astăzi am prezentat și cred că luni vom face Consiliul Tripartit, având în vedere moțiunea de cenzură de marți, pentru a ne asigura că vom putea să adoptăm Hotărârea de Guvern privind creșterea salariului minim de bază brut garantat pentru anul 2022. Și această Hotărâre are implicații pentru bugetul de anul viitor și nu poate să fie aprobată de un Guvern interimar", a completat premierul.

Florin Cîțu a fost întrebat și cu cine negociază ca Parlamentul să nu adune cele 234 de voturi pentru a-l demite de la Palatul Victoria. Strategia este secretă, spune prim-ministrul.

"Dumneavoastră mă întrebați pe mine care este strategia mea de a câștiga un război. Nu pot să îmi dezvălui strategia, dar eu vă spun că vom face tot ce ține de noi pentru a continua această guvernare. Tocmai v-am arătat că avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne permitem nici măcar o zi fără Guvern", crede noul lider al PNL.

De asemenea, Cîțu cataloghează depunerea unei moțiuni de cenzură, considerată singura armă a Opoziției prin care poate taxa Guvernul, ca fiind "iresponsabilă". Mai mult, el acuză parlamentarii că aruncă țara în haos și condamnă românii.

"Aș putea spune că cei care vor să dea jos Guvernul României astăzi aruncă țara în haos și condamnă românii într-o perioadă dificilă, atât pe cei care vor suferi și din păcate vor fi în spitale, dar și pe ceilalți care avea de suferit de pe urma prețurilor. Eu cred că există și parlamentari responsabili în Parlamentul României și după aceea vom discuta cu parlamentari care pun mai presus de interesul personal și interesul de partid, interesul românilor. După aceea vom discuta, dar nu-mi cereți să vă spun cine sunt aceia, pentru că nu pot să-mi dezvălui armele înainte", a explicat acesta.

Pus să explice de ce consideră iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură, președintele PNL a răspuns: "Pentru că este un lucru iresponsabil, pentru că nu există niciun plan după aceea. Cei de la PSD au spus că nu vor să meargă la guvernare, ceilalți au spus că ei nu știu ce se întâmplă, deci nu există un plan. Dacă am fi văzut un plan după aceea, este altceva. Singurii care au un plan și prezintă un plan de guvernare suntem noi, cei de la PNL".

În prezent, moțiunea de cenzură depusă de PSD are cu 70 de voturi mai mult decât necesarul de 234. Florin Cîțu speră că sunt mai mult de 70 de parlamentari responsabili care nu vor să arunce țara în aer.

"Eu cred că în Parlamentul României sunt mai mult de 70 de parlamentari responsabili care nu vor să arunce țara în aer când avem de aprobat atât de multe acte normative, avem un PNRR de implementat și vine o iarnă cu foarte multe provocări, când ai nevoie de un Guvern. Nu se știe după... V-am spus că după acest pas nimeni nu are un plan foarte clar. PNL a spus foarte clar în ce direcție merge, deci nu se pune nici o discuție, PNL are o propunere de premier și cu aceea merge mai departe. PSD a spus că nu vrea la guvernare, deci ei nu au nici un plan, ei doar vor să arunce țara în aer și să plece acasă, iar cei de la USR, nu știu, sunt lângă AUR și PSD și acolo nu văd nici o strategie, ei votează cu oricine, dacă ar mai exista un alt partid, ei ar vota oricum cu ei, deci acolo chiar nu este nici o strategie. Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu același guvern, dar un interimat foarte lung și vom vedea ce putem să facem în aceea situație", a explicat premierul.

În declarațiile sale de presă, acesta a anunțat că vineri și luni urmează alte două ședințe de Guvern în care urmează să fie adoptate acte normative importante.