Președintele Senatului, Florin Cîțu, afirmă că în perioada Alianței PNL-USR a învățat "foarte mult", deși maturitatea politică nu era deplină la niciunul dintre parteneri, și speră ca această colaborare să se reia în viitorul apropiat.

"Era complicat cu USR. Și eu, și USR am învățat câteva lucruri. Cred că a doua oară o s-o facem mai bine amândoi. Dacă nu încerci și nu greșești și nu ai putea să o iei din nou de la capăt... Românii au arătat, prin votul din 2020, că doresc dreapta la putere. Acum e clar că maturitatea politică poate - și la unii, și la alții - nu era la cele mai înalte cote, dar am învățat din această experiență. Eu am învățat foarte mult. M-am dus la USR să refac coaliția. Cred că și USR a învățat. Poate în viitorul apropiat vom putea din nou...", a declarat Cîțu, luni, la Digi FM, conform Agerpres.

Președintele Senatului a amintit că are o "relație foarte bună" cu șeful statului pentru că există o relație de parteneriat între PNL și Klaus Iohannis.

Întrebat de ce nu mai este președintele PNL, Cîțu a spus: "Nu se mai vrea gâlceavă. Am înțeles la Congresul extraordinar acest lucru (...). Nu trebuie să explic eu, mai multe trebuie să explice colegii care au luat decizia. Eu mi-am dat demisia când am văzut că s-a creat un anumit val, deși s-au folosit în partid și informații false, atunci când s-a încercat să se strângă niște semnături. Peste asta trece. Este această obsesie că puterea este la premier și premierul trebuie să fie președintele partidului. Asta este una dintre explicații. Problema este că asta funcționează când ești sigur că ai un premier 4 ani, pentru că apoi apar și alte probleme".

Cîțu a explicat că a încercat să refacă alianța cu USR și a discutat, punându-și "cenușă în cap".

"Pentru mine, cu PSD a fost un compromis. Nu era ceva ce era natural și poate de aceea lucrurile nu au funcționat până la urmă și eu a trebuit să fac un pas în lateral. Pentru mine această coaliție nu e naturală. (...) După trei ani de măsuri antieconomice și antiromâni, putem acum să stăm la masă cu aceeași oameni și să credem că nu vor fi la fel?! Și deja am câteva exemple că mergem în aceeași direcție. Dar este o decizie a PNL. Sunt sigur că își vor asuma rezultatele, la final, pentru că așa se face. Eu am considerat că nu pot să fiu în această coaliție cu PSD, pentru că mi se părea că orice măsură venea din partea PNL nu era susținută. În ultimii 5 ani, PNL a fost cel care a livrat creștere economică, venituri la buget și a eliminat taxe, nu PSD. Dacă cineva avea ascendent în modul în care administrezi o economie în criză era PNL și, totuși, în această coaliție, orice măsură venea din partea PNL sau a mea era sabotată", a mai afirmat fostul lider al liberalilor.

El a susținut că are "puterea" să revină în politică "la vârf, în Executiv", dar depinde și de români.

"Dacă românii vor inflație, dobânzi și poate și taxe, bineînțeles că nu o să pot să revin, pentru că nu este un mediu în care eu pot să activez foarte bine. Dacă românii vor locuri de muncă bine plătite, să nu aibă taxe și să aibă creștere economică și reforme (...), eu voi reveni la vârf în politică. Voi reveni în Executiv la un moment dat (...). În politică voi accepta orice poziție în care pot să-i ajut pe români. De asta intri în politică, nu intri pentru tine, intri pentru români. Și aici, de la Senat, dacă pot să-i ajut pe români reprezentându-i în alte țări și ducând mai departe agenda României, asta voi face. Voi fi în altă poziție și de acolo îi voi reprezenta pe români. Atât timp cât sunt în politică, asta voi face. Ies din politică, bineînțeles că mă gândesc la mine", a adăugat Cîțu.

Referitor la viitoarele alegerile prezidențiale, Cîțu își dorește "ca PNL să dea președintele României".