Premierul Florin Cîțu, aflat într-o vizită oficială în Ucraina, a transmis că România rămâne angajată în aplicare politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia.

"După cum știți, România a fost și va continua să fie un susținător ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. În același timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei de către Federația Rusă. România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice", a susținut Florin Cîțu la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea.

Cîțu a mai afirmat că încurajează ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice și sociale pentru a realiza transformarea democratică a societății și prosperitatea ei pe termen lung.

"Beneficiile vor fi împărțite întregii societăți ucrainene, inclusiv de către minoritatea română care locuiește în Ucraina, și vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilității și a prosperității", a adăugat prim-ministrul. 

Florin Cîțu i-a transmis președintelui ucrainean Vladimir Zelensky că este extrem de conștient de "provocările și amenințările actuale la adresa valorilor noastre și a stabilității și securității regionale din regiunea Mării Negre", iar acestea pot fi depășite doar prin acțiuni ferme și consecvente, prin consolidarea rezistenței și întărirea cooperării.

"Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democrațiilor noastre, prin susținerea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărui cetățean, prin asigurarea funcționării corespunzătoare a instituțiilor publice și a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate și să încurajăm dialogul și cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă și reciproc avantajoasă cu Ucraina", a mai spus Cîțu.

În finalul intervenției, premierul Cîțu s-a declarat încrezător că diferențele pot fi rezolvate dacă sunt abordate în mod constructiv, având mereu în minte că "împărtășim aspirații, interese strategice și valori comune".