Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi autorităților să ia măsuri pentru a împiedica înmulțirea ambroziei, plantă care provoacă mai multe alergii periculoase.

"O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Știm cât de mulți români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există și măsuri care trebuie luate în acest sens. Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii pentru a evita efectele produse de această plantă", a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de joi.

Ce este ambrozia și cât este de periculoasă pentru sănătate

Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri, ruine și locuri lăsate în paragină. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii - începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenă plantă din România și unii ajung în stare gravă la urgență din cauza ei, afirmă organizatorii evenimentului, conform Agerpres.

Simptomele alergicilor la ambrozie: accese de strănut, ochi roșii și înlăcrimați mai tot timpul după reprize repetate de scărpinat, rinoree, senzație de sufocare, strănut, amețeală.

Ambrozia mai este cunoscută sub denumirile populare de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. Ambrozia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm, uneori chiar mai inaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată de 1,2 - 1,5 metri. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care iși păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

Prin Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

Din păcate, în ultimii ani planta a devenit tot mai răspândită în România din cauza faptului că nici autoritățile, nici oamenii nu au depus eforturi prea mari pentru a împiedica dezvoltarea ei.