Începând de joi, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență va funcționa o celulă de criză care va monitoriza efectele produse de temperaturile ridicate, a anunțat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

"Am discutat cu reprezentantul Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie și prognozele pentru perioada imediat următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situații de Urgență pentru ca la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției să funcționeze, începând de mâine, o celulă de criză, care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate și, în acest sens, astăzi vom avea o întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, comitet care va întocmi o decizie prin care se va transmite către toate Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și, desigur, toate instituțiile guvernamentale, un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea, cât și măsuri de prevenire a efectelor produse de temperaturile ridicate", a spus Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Astfel, potrivit premierului, Departamentul pentru Situații de Urgență va coordona activitatea la nivel naționa, iar împreună cu celelalte ministere de resort se vor lua măsuri de informare a populației.

"Vom lua măsuri de coordonare cu organizațiile neguvernamentale și cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile și stabilirea de măsuri pentru sprijinul acestora", a mai precizat șeful Guvernului.

De asemenea, el a cerut ca la nivelul Ministerului Sănătății să existe un "pachet de informații" la care cetățenii să poată să aibă acces și să fie informați despre efecte căldurii și punctele de ajutor care vor fi instalate ca urmare a deciziei de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Și la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu toate aceste date și informații, dar și despre prognoza meteo, a mai anunțat Nicolae Ciucă.

Într-o discuție cu șeful DSU, Raed Arafat, premierul a afirmat că, în situația în care se va impune, ministerele de linie, inclusiv Ministerul Apărării Naționale, să poate să vină și să intervină în cazul în care perioada caniculară persistă.