Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a fost nevoie de "clarificări și decizii" astfel încât să se asigure că cererea de plată numărul doi din PNRR va fi aprobată.

"În sensul acesta, au fost două aspecte importante: unul este legat de legea avertizorilor de integritate și, în acest sens, s-a impus modificarea unor prevederi din lege, demers care a fost demarat săptămâna aceasta. Deja, la nivelul Senatului, a fost aprobată propunerea de modificare a legii, urmând ca, săptămâna viitoare, la nivelul Camerei Deputaților, aceasta să intre în dezbatere și aprobare", a declarat premierul.

Cel de-al doilea aspect este legat de aplicarea legii decarbonizării.

"Astăzi vom avea un proiect de ordonanță de urgență prin care, la nivelul Ministerului Energiei și în deplină coordonare cu Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, să acoperim și acest aspect, astfel încât, în angajamentul nostru de a asigura îndeplinirea jaloanelor și a pune în aplicare întreg programul de reforme și de investiții, să asigurăm ajungerea în țară a fondurilor europene care ne sunt foarte necesare în toate proiectele pe care noi le avem în derulare", a adugat Ciucă.

Tot legat de PNRR, un alt aspect este cel reprezentat de programul RePowerEU. Potrivit premierului, miercuri Guvernul are în analiză un memorandum prin care asigură punerea în transparență a proiectelor prin care se urmărește ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei, dar și la nivelul producerii energiei și îndeosebi a energiei verzi, vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari programelor deja aflate în desfășurare.

"Doresc să menționez că am aprobat, cu puțin timp în urmă, prin programul de modernizare, aproximativ 500 milioane euro care vor fi investiți în infrastructura de transport energetic . Trebuie să fac mențiunea că sunt în derulare o serie întreagă de proiecte prin care se diversifică și se mărește capacitatea de producție a energiei electrice, iar toate acestea pot avea o finalitate doar dacă reușim să aliniem și capacitatea de transport a energiei. Ca atare, există o corelare între Ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, pentru că, și prin Ministerul Mediului, se desfășoară proiecte de finanțare a producerii energiei verzi", a mai declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai transmis că "este absolut necesar și cer celor trei miniștri să se coordoneze permanent, astfel încât să putem să folosim în mod judicios banii din toate aceste surse de finanțare" și că este nevoie "să vedem care este impactul și care sunt  efectele atât în infrastructura de transport, cât și în cea de producere a energiei".