Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, înaintea Congresului Seniorilor Liberali, că asumarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor speciale este ultima variantă la care se va apela.

"Nu lăsăm moștenire nimic, pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm noi. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima. Altfel, așa cum am negociat fiecare lege, dezbătute și votate în Parlament, mi se pare varianta cea mai bună", a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă își va asuma Guvernul răspunderea pe legea pensiilor speciale.

Președintele USR, Cătălin Drulă, susține că asumarea răspunderii pe reforma pensiilor speciale este neconstituțională și amintește că PSD și PNL au mai făcut în 2020 un proiect de eliminare a pensiilor speciale neconstituțional, doar pentru a mima această reformă.

"În mod sigur, referitor la pensiile parlamentarilor un astfel de demers de asumare a răspunderii ar fi neconstituțional. Pensiile parlamentarilor sunt prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor, care este o lege adoptată în Cameră comună și trebuie obligatoriu eliminarea acelui capitol XI din statut făcută în plen comun. Deci aici este pur și simplu o chestiune de voință politică. De un an de zile Marcel Ciolacu face scut pentru pensiile speciale parlamentarilor. Dacă există voință politică, facem majoritate cu domnul Ciolacu, nu-i problemă să eliminăm pensiile, că văd că se tot ascunde - îi trebuie asumarea răspunderii - zici că e într-o situație de minoritate", a declarat președintele USR.

Cătălin Drulă a amintit că s-a împlinit un an de când USR a depus proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, iar PSD și PNL îl blochează în Biroul Permanent. Este vorba de pensii speciale de până la 15.000 de lei pe lună, pe care foștii parlamentari le încasează peste pensiile contributive. 

"Proiectul nu e nici măcar trimis la comisii ca să-i facă raport și să ajungă la plen pentru vot. În condițiile astea, la televizor domnul Ciolacu este Zorro și se bate cu pensiile speciale, dar în realitate nu îndrăznește să-i deranjeze cu nimic pe cei care sunt în spatele dumnealui și beneficiază de aceste pensii speciale”, a conchis Cătălin Drulă.

Ce înseamnă asumarea răspunderii guvernamentale:

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul că proiectul nu mai urmează procedura legislativa prevăzută în regulamentele celor două Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecința menținerea în continuare sau demiterea Guverului în funcțiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament și declanșarea, în condițiile Constituției, a proceduri pentru alcătuirea unui nou Guvern.

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o soluție extremă, la care poate recurge Guvernul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgență și nici procedura ordonanțelor de urgență nu mai pot da rezultatele scontate.  

Adoptarea unui proiect de lege, pe această cale, reprezintă nu numai o măsură de ocolire a regulilor procedurii legislative, dar și o modalitate ultrarapidă, generată de împrejurări excepționale, de adoptare a legii.