Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat luni că, în momentul în care va exista motivarea CCR pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea actului normativ în concordanță cu decizia CCR.

UPDATE

Curtea Constituțională a României a publicat, luni, motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituționale.

Surse din CCR au precizat, pentru Agerpres, că motivarea a fost trimisă luni, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial.

Judecătorii constituționali precizează în motivare că statul poate decide să aleagă tipul sau cuantumul beneficiilor pe care le acordă, singura condiție fiind de a respecta principiul nediscriminării.

CCR arată că, analizând Decizia 900 din 15 decembrie 2020, rezultă că partea necontributivă a pensiilor de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă, condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție.

Curtea Constituțională mai arată că se impune, de asemenea, observația că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și o restructurare indirectă a înseși bazei de calcul a pensiei de serviciu, care, astfel cum s-a arătat, trebuie să reflecte o valoare cât mai apropiată de cuantumul indemnizației aferente funcției deținute la momentul la care s-a realizat pensionarea.

++++

"Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului și să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituțională", a afirmat Ciucă, la sediul PNL, relatează Agerpres.

CCR a decis săptămâna trecută să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituționale.

Doar că premierul Marcel Ciolacu anunțase joia trecută că săptămâna aceasta va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

"Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților. Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR", a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Curtea Constituțională s-a pronunțat miercuri pe sesizarea privind legea pensiilor speciale, în urma obiecției formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și a decis să retrimită Parlamentului proiectul.