Premierul Nicolae Ciucă a citit luni un discurs în plenul Senatului cu ocazia Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, însă s-a încurcat din nou și a afirmat că "statul român trebuie să abandoneze dialogul". Ulterior, acesta s-a corectat.

"Statul român trebuie să abandoneze dialogul... și... nu, statul român nu trebuie să abandoneze dialogul și sprijinul pentru supraviețuitorii afecțiunilor oncologice", a citit Nicolae Ciucă.

Momentul poate fi văzut în clipul de mai jos, în jurul minutului 7:40

De-a lungul timpului, premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe gafe de exprimare și are multe momente când citește sau se exprimă cu dificultate chiar și când citește texte de pe foi.

+++

În intervenția sa, premierul a mai spus că, în acest moment, nu există o statistică foarte clară a numărului supraviețuitorilor de cancer din România și a situației în care aceștia se află, dar se va asigura că acest lucru va fi corectat.

Ciucă a anunțat punerea în aplicare Planului Național de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administrației Prezidențiale, cu experți din Ministerul Sănătății, cu reprezentanți ai societății civile și cu pacienți oncologici.

"Implementarea planului va însemna o schimbare de paradigmă: de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide, spre o medicină personalizată care presupune o diagnosticare mai precisă și un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte. 
De asemenea, România se va alătura țărilor din Vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, până acum existând întârzieri destul de mari în introducerea acestora în schemele de tratament folosite în spitalele românești. 
Planul insistă și pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări și diagnostice timpurii. Acesta presupune și operaționalizarea unui Registru Național al Pacienților Oncologici", a mai spus acesta.