Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că e optimist în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Guvernul român va continua să mențină dialogul cu fiecare dintre țările care doresc să lămurească anumite aspecte.

"Noi am oferit deschidere și disponibilitate pentru a putea să lămurim tot ceea ce este necesar, astfel încât și cei care mai au anumite dubii să poată să le ridice și să dea un vot deschis față de accederea României în spațiul Schengen. În toate întâlnirile bilaterale pe care le-am avut cu omologii din UE sau cu staff tehnic al țărilor din spațiul Schengen am discutat toate aceste aspecte și progresele făcute de țara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, prin tot ceea s-a întâmplat din februarie până acum, când țara noastră a gestionat cât se poate de bine situația de la granița non-UE a României, și nu este o graniță mică, este o graniță de aproximativ 2.500 kilometri. Cred că prin rezultatele care au fost comunicate în urma comisiilor de verificare tehnică putem să spunem că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL.

Totodată, șeful Guvernului a arătat că autoritățile române vor menține deschis dialogul "cu fiecare dintre țările care doresc să lămurească anumite aspecte", relatează Agerpres.

El a fost întrebat de jurnaliști și dacă sunt așteptări privind ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România.

"La nivelul Guvernului, la nivelul ministerelor de linie (...) am discutat mai devreme în ședința de Guvern cu ministrul justiției, cu ministrul de externe, au fost demersuri conjugate la toate structurile pentru a putea să ne coordonăm cu stafful tehnic de la Comisie și, desigur, să putem să prezentăm toate datele necesare pentru clarificări, pentru că până în acest moment toate elementele care au fost în discuție și în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de vedere, îndeplinite. Este vorba despre un examen al consolidării democrației și statului de drept în România", a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

El a adăugat că este "foarte optimist" că următorul raport referitor la România în cadrul MCV va fi unul pozitiv.

"Odată cu acest raport, eu cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept și sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv", a apreciat șeful Guvernului.

Un vot asupra aderării celor trei țări la spațiul Schengen ar putea acea loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). O decizie în acest sens necesită unanimitate.