Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la Iași, de Ziua Unirii Principatelor, că "România și întreaga lume liberă se află într-un moment de răscruce pentru destinul lor", însă drumul pe care mergem, "deși este greu, este cel corect".

"În fața unui destin istoric, conflictele politice mărunte, disputele personale, orgoliul populiștilor și falsul patriotism al demagogilor dispar fără urmă. Istoria  se scrie în contexte favorabile, prin fapte mari de curaj și prin voința de a depăși toate greutățile. România și întreaga lume liberă se află într-un moment de răscruce pentru destinul lor. Războiul din Ucraina, conflictul militar din orientul mijlociu, toate acestea au avut și au în continuare un impact asupra vieților noastre de zi cu zi.  Pacea, bunăstarea oamenilor și întreaga ordine regională și mondială au fost puse sub semnul întrebării", a spus Ciucă în discursul susținut la Iași.

Ciucă a adăugat că România a reușit un lucru remarcabil, anume că a rămas "un pol de stabilitate și un pol al democrației în regiunea noastră".

În fața crizelor, prioritatea noastră a fost să asigure stabilitatea țării, nu să accentuăm conflictele din societate. Știu că mulți români sunt nemulțumiți și trebuie să vorbim deschis despre aceste nemulțumiri. Știu că mulți oameni sunt dezamăgiți și așteaptă mai mult de la clasa politică. Vor să vadă soluții pentru prețurile în creștere. Vor să vadă soluții pentru venituri mai mari. Vor să vadă soluții pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură. Vor să vadă soluții pentru o fiscalitate echitabilă, pentru școli mai bune și spitale mai performante.  Pentru oameni, contează cum trăiesc zi cu zi. Pentru oameni, contează cum sunt tratați de instituțiile statului atunci când au nevoie de ele. Pentru oameni, contează ce facem în mod concret pentru a avea o viața mai bună în comunitatea lor. 
Românii știu care este adevărul și românii au mereu dreptate. Pentru ei și binele lor, statul și instituțiile trebuie să lucreze", a continuat acesta.

Șeful PNL a mai transmis că "drumul pe care mergem astăzi, deși este greu, este cel corect", iar "adevărata soluție este să continuăm dezvoltarea pe care am generat-o în acești ani prin efortul nostru, al tuturor".

De asemenea, acesta susține că dezvoltarea României nu se poate face în absența democrației și a banilor europeni, pentru că "democrația înseamnă încredere și banii europeni înseamnă dezvoltare".