Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și premierul interimar, Florin Cîțu aveau, în urmă cu ceva timp, păreri diferite referitoare la politică și la o posibilă "alianță" cu PSD. Între timp, viziunile celor doi s-au schimbat.

Pe 22 iunie 2018, Nicolae Ciucă, pe atunci șeful Statului Major al Apărării, declarata într-un interviu pentru Radio România Actualități că nu are de gând să intre în politică la încheierea mandatului în cea mai importantă funcție militară.

 

"Consider atât de sfântă onoarea și demnitatea de a fi fost șeful "Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost șeful Statului Major al Apărării... Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziție de activitatea în alt domeniu", spunea, în 2018 Nicolae Ciucă, acum premier desemnat să formeze un Guvern.

 

Joi, după ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un Guvern, Nicolae Ciucă a lansat pe Facebook un apel către ''toți actorii politici responsabili'' să susțină formarea noului Guvern.

"Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea Guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică. România are nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează", a scris premierul desemnat.

Răspunsul a venit imediat de la PSD.

"Am luat o decizie în cadrul Biroului Permanent Național să ne vedem cu prim-ministrul desemnat. E și normal să ne vedem cu premierul desemnat, e un moment destul de dificil prin care trece România", a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, după Biroul Permanent Național al PSD.

Premierul demis, Florin Cîțu, care este și șeful PNL, spunea recent, pe 9 septembrie, că "PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român".

Același partid condus de Florin Cîțu urmează să aibă în zilele următoare discuții și întrevederi cu PSD pentru ca social-democrații să acorde votul de învestire în Parlament Guvernului Ciucă.