Premierul Nicolae Ciucă susține că, în ultimii ani, Rusia și-a intensificat asertivitatea, retorica distructivă și amenințările hibride, pentru a schimba granițele și a reconfigura arhitectura de securitate în funcție de propriile interese

"Reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și amenințător, cu o dinamică îngrijorătoare în ceea ce privește evoluția și natura amenințării, creșterea rezilienței pentru a ne îmbunătăți capacitatea de răspuns și rezistență este un element central al activității Alianței Nord Atlantice.", a spus acesta într-un discurs la evenimentul ”Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives".

El a amintit că fundamentele acestui principiu al rezilienței sunt consacrate în art. 3 din Tratatul de la Washington, care stipulează că „Pentru a îndeplini mai eficient obiectivele prezentului tratat, părțile, separat sau împreună, prin auto-ajutorare și ajutor reciproc continuu și eficient, își vor menține și își vor dezvolta capacitatea individuală și cea colectivă de a rezista în fața unui atac armat.”

"În ultimii ani, acest concept a câștigat mai multă vizibilitate și aderență în cadrul NATO. A evoluat de la energie și schimbările climatice la gestionarea crizelor și răspunsul la amenințările hibride, cuprinzând o gamă largă de situații, de la nivel societal la nivel național și transnațional. Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Îl considerăm vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populația și valorile comune", a punctat premierul.

Nicolae Ciucă a reiterat și că un angajament de a spori reziliența în fața întregului spectru de amenințări, inclusiv amenințări hibride, din orice direcție ar veni, a fost adoptat în 2016, la Varșovia, urmat în 2021 de un angajament reînnoit de reziliență, subliniind necesitatea unei abordări mai integrate și mai bine coordonate.

"În ultimii ani, Rusia și-a intensificat asertivitatea, retorica distructivă și amenințările hibride, pentru a schimba granițele și a reconfigura arhitectura de securitate în funcție de propriile interese. Anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, a fost o dovadă clară a acestui comportament conflictual. Anul acesta, am asistat la o evoluție negativă dramatică a acestei tendințe. Pe 24 februarie, Rusia a hotărât să atace un stat pașnic și independent, readucând, pentru prima dată după mulți ani, războiul pe continentul european. Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității euro-atlantice și, având în vedere evoluțiile actuale, va rămâne așa pe termen lung", a declarat șeful Executivului.

Totodată, Ciucă a spus și că "reziliența a devenit una dintre prioritățile atât ale organizațiilor internaționale, cât și ale guvernelor naționale", iar România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase amenințări hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a PNRR,, ci și prin înființarea de noi instituții și infrastructură pentru a face față acestor provocări - E-ARC – Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Spre final, premierul român a declarat că toți partenerii se confruntă cu vremuri tulburi, mai ales pe Flancul Estic și la Marea Neagră, dar eforturile naționale individuale, combinate cu cele ale aliaților și partenerilor, "ne-ar ajuta să ne îmbunătățim reziliența și să ne protejăm populația și teritoriul, fie el național, european sau al NATO".