Ciucă: Investițiile străine directe - la un nivel record pentru primele zece luni din 2022
Premierul Nicolae Ciucă citează date ale Băncii Naționale și susține că investițiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an.
Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiții străine, a scris premierul pe Facebook.
"Acest indicator ne arată că marii investitori văd, foarte clar, perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și includ #România în calculele care implică plasarea de capital", a adăugat acesta.
"O spun cu toată convingerea: România este o țară cu o economie #stabilă și #performantă, iar acest lucru este confirmat de încrederea pe care o au investitorii în capacitatea de dezvoltare a țării. Intrarea masivă în țară a investițiilor se observă în rata de creștere a economiei naționale, multiplele oportunități de afaceri care apar pe piața internă, dar și crearea de noi locuri de muncă în perioada următoare, atât de necesare #creșterii nivelului de trai al tuturor", a conchis Ciucă.
+++
Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2021, date semidefinitive, a fost de 1.187,402 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali, cu 5,8% față de 2020, conform Institutului Național de Statistică (INS), citat de Agerpres.
Comparativ cu varianta provizorie, în varianta semidefinitivă, PIB nominal estimat pentru anul 2021 s-a majorat cu 0,5%.
INS menționează că, în anul 2021, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: industria, de la +1% la +1,3%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +1,6 puncte procentuale (de la 105% la 106,6%); tranzacțiile imobiliare, de la +0,2% la +0,8%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +8,2 puncte procentuale (de la 102,5% la 110,7%).
Pe categorii de utilizări, în anul 2021, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: consumul individual efectiv al gospodăriilor de la +4,1% la +5,3%, ca urmare a modificării volumului său cu +1,5 puncte procentuale (de la 106% la 107,5%); cheltuiala pentru consumul final individual al administrațiilor publice de la -0,7 la +0,2%, ca urmare a modificării volumului său cu +11,4 puncte procentuale (91,7% la 103,1).
Comentarii