România așteaptă de zece ani să intre în Spațiul Schengen, iar o astfel de decizie "nu mai poate fi amânată", a transmis liderul PNL, Nicolae Ciucă, la Congresul PPE de la Rotterdam.

"Din nou, în această criză, așa cum a făcut de atâtea ori înainte, România a demonstrat că poate securiza frontiera externă a Uniunii Europene. Putem asigura o frontieră externă a Uniunii Europene și putem asigura o frontieră externă a spațiului Schengen. Asta spune și Comisia de mai bine de zece ani. Asta spune și Parlamentul European de foarte mult timp. România așteaptă de zece ani să intre în Spațiul Schengen și credem că această decizie nu mai poate fi amânată. Ar trebui să fie o decizie bazată pe merit. Și aș profita de această ocazie pentru a vă mulțumi tuturor pentru aprobarea amendamentului nostru privind spațiul Schengen", a spus Nicolae Ciucă în discursul său de la Rotterdam, în a doua zi a Congresului popularilor europeni.

El a adăugat că am îndeplinit în mod clar criteriile necesare și a cerut sprijinul PPE în toate instituțiile UE pentru a ajunge în sfârșit la o decizie pozitivă cu privire la aderarea noastră la Schengen. 

Delegația PNL prezentă la Congres a propus introducerea unui paragraf referitor la susținerea aderării României la Spațiul Schengen într-o Rezoluție de poziție.

Paragraful introdus de delegația PNL spune: „România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și așteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. Locul Bulgariei, Croației și României este în spațiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la granițele UE” .