Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut joi marilor contribuabili să își plătească datoriile către stat și a reiterat că populația nu se va trezi cu taxe și impozite majorate.

"Am luat decizia să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât la finalul anului să ne încadrăm în limtele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să își îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri", a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern. 

El a spus că a discutat aceste lucruri cu ministrul de Finanțe, cu șeful ANAF, șeful de la marii cotribuabili și șeful de la Vamă, iar ei "trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții și un dialog cu cei cu care lucrează".

"Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm, dar am vrut ca prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba săptămâna viitoare, după o decizie în Coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit bugetar", a mai completat prim-ministrul.

Premierul Ciucă a transmis că nu este vorba despre măsuri de austeritate.

"Am văzut în ultimii ani că nicio economie nu se dezvoltă pe măsuri de austeritate, dar pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta, astfel încât gestionarea banilor publici să poată să se facă într-un mod cât mai eficient. Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi", a adăugat acesta.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la oameni să nu fie speriați, pentru că "nu sunt vizate măsuri care să afecteze puterea de cumpărare".

În final, Ciucă a spus că "avem nevoie să ne protejăm economia și oamenii și să le arătăm investitorilor că România este o țară sigură și stabilă".

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că în noile măsuri ale Guvernului "sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar".

"Cel mai important este să vedem unde se pot face flexibilizări de cheltuieli. (...) N e vorba de austeritate sau de măsuri care să reducă personal sau salarii", a spus ministrul de resort.

+++

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări că la nivelul Ministerului de Finanțe vor fi prezentate în zilele următoare măsurile pentru a reduce cheltuielile publice.

El a adăugat că măsurile vor fi similare cu cele de anul trecut și care "au permis României să înregistreze în egală măsură o creștere economică, dar și cumpătare în gestionarea banului public".

"Pachetul de măsuri nu vizează doar în mod specific ceea ce ministerele vin și propun pentru a tăia din cheltuielile proprii. Fără ca acest lucru să afecteze în vreun fel salariile oamenilor care sunt angajați la stat și cu atât mai puțin investițiile alocate de la bugetul național, care reprezintă un motor important de creștere economică. S-a demonstrat asta anul trecut, când am avut tăieri de la cheltuielile publice, ca dovadă a cumpătării sub care trebuie să gestioneze statul cheltuielile publice. Se întâmplă la fel și anul acesta", a mai completat el.