Premierul Nicolae Ciucă a transmis joi Austriei că există o problemă a migrației în Europa, însă doar prezentarea problemei nu rezolvă situația.

"Ne exprimăm în continuare încrederea că, așa cum toate țările europene, mai puțin Austria, au înțeles și susțin aderarea pe merit a țării noastre la Spațiul Schengen. Vom avea un vot la final, vot care sperăm să fie pozitiv, iar în momentul în care vom avea finalizat acest Consiliu, vom ieși și vom comunica în concordanță cu decizia Consiliului JAI", a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Ciucă a spus că e important de înțeles că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele de aderare și aceste lucruri au fost fost confirmat de facto de Comisiile de verificare în lunile octombrie și noiembrie.

"Faptul că acum cu toții recunoaștem că există o problemă legată de migrație, trebuie ca totuși împreună să găsim și soluții. Doar prezentarea problemei nu rezolvă situația. Avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e nevoie de o soluție, nu neapărat una tehnică, ci și una politică", a conchis premierul.

Ședința Consiliului JAI este una tensionată. Germania și Luxemburg au amenințat că vor bloca aderarea Croației la Schengen dacă Austria nu ridică vetoul împotriva României și Bulgariei. La această oră, miniștrii de Interne reuniți în ședință poartă negocieri separate.