Premierul Nicolae Ciucă a avut marți, în a doua zi de grevă generală din Educație, un mesaj pentru profesori: unele revendicări sunt "foarte greu de îndeplinit" acum și nu e momentul ca problemele să fie rezolvate blocând anul școlar.

Ciucă a adăugat că a discutat cu reprezentanții sindicatelor, pentru "a avea un dialog cât se poate de onest și de a face în așa fel încât să se înțeleagă că nu sunt doar vorbe și că ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul unu".

El a reiterat că ]n acest an și jumătate de guvernare, a făcut tot ce a fost posibil pentru a învățământul să primească bani mai mulți.

"În 2022, bugetul educației a fost crescut cu 2 miliarde lei. Anul acesta, bugetul a fost majorat cu 6 miliarde lei. Este foarte greu ca, după atâția ani de zile, să putem să venim cu o soluție într-un moment și să spunem că am rezolvat totul. Dumneavoastră înțelegeți mai bine decât oricare dintre noi că nu poate să-și asume nimeni ca, printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluție putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulți ani. Și atunci am prezentat tot ce am făcut, care sunt beneficiile pentru cadrele didactice, care sunt beneficiile și ce urmărim pentru elevi și studenți, ce urmărim pentru îmbunătățirea infrastructurii la nivelul instituțiilor de învățământ, ce urmărim pentru îmbunătățirea și alinierea tehnică și tehnologică a laboratoarelor din școli și universități", a spus Ciucă, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

"Suntem, vom fi, iar cei care sunt, astăzi, pe băncile școlii, vor fi produsul muncii dumneavoastră. Și asta trebuie s-o recunoaștem cu toții. De aici trebuie să pornească tot ceea ce înseamnă respectul și considerația pentru educație. Este foarte clar pentru noi toți că nu putem să vedem profesorii noștri în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noștri, elevi sau studenți, în bănci sau în amfiteatre. Nu cred că este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal - am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor - și vom face în așa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel și la liderii de sindicat, și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat. Ieri, tocmai, s-au votat Legile educației", a mai spus acesa.

Premierul Ciucă a mai transmis și că unele "chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față".

"Nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla. Sigur, eu mă apropii de sfârșitul mandatului. Nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme. Oricum sunt probleme. Orice asumare de mandat presupune de la sine și asumarea problemelor. Nimeni nu ne dă o situație rezolvată, să o guvernăm. Venim la guvernare ca să rezolvăm problemele", a continuat șeful Guvernului.