Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut miercuri, în județul Dâmbovița, că Guvernul a greșit când a plafonat prețul la lemnul de foc

"La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei pe metru cub la lemn și am considerat că 400 de lei asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Pe 5 octombrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care a plafonat la 400 lei prețul pentru un metru cub de lemn de foc.

Prin același act s-au plafonat prețurile și la brichete din lemn (cel mult 1.500 lei/tonă cu TVA inclus), pelete din lemn (cel mult 2.000 lei/tonă cu TVA inclus).

De aceste plafonări, care se aplică până pe 31 martie 2023, beneficiază persoanele fizice, unitățile de învățământ publice și private, furnizorii de servicii sociale, unitățile de interes local și administrativ-teritoriale, dar și instituțiile de cult.

Decizia Guvernului de a modifica OUG vine după ce lemnele și peleții nu se mai găsesc nicăieri pentru că plafonarea prețului i-a făcut pe mulți comercianți să nu le mai vândă.