Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, în prezența prim-ministrului Landului Bavaria, Markus Söder, prezent la București, că schimburile comerciale între România și land au fost aproape 7 miliarde de euro în primele 11 luni din 2022.

"În primele 11 luni, au existat schimburi comerciale bilaterale de aproximativ 7 miliarde de euro și, în cadrul discuțiilor bilaterale, am considerat necesar să identificăm, așa cum am menționat, noi domenii prin care să putem să ridicăm la alt nivel acest nivel de cooperare. Se discută despre relațiile în domeniul industriei, de relațiile în domeniul digitalizării", a spus Nicolae Ciucă.

Citește și: Schimburile comerciale româno-germane se apropie de 40 mld. dolari

Ciucă a spus că a mai discutat cu omologul său și despre inteligența artificială și despre fpatul că "există foarte mult potențial în ceea ce înseamnă industria alimentară și, desigur, componenta de colaborare în domeniul agriculturii".

"În Bavaria există un număr însemnat de cetățeni români care au fost foarte bine integrați la nivelul landului. Îmi spunea domnul prim-ministru că, în Bavaria, comunitatea românească este cea mai consistentă și modul în care au reușit să se integreze, inclusiv cultural, a adus un plus de valoare la întărirea relațiilor bilaterale, ceea ce ne dă încredere că putem să identificăm alte soluții, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele din cuprinsul declarației pe care am semnat-o astăzi", a spus premierul român.

De asemenea, cei doi au convenit să relia activitatea Comitetului Mixt Guvernamental dintre România și Bavaria, existând angajament de ambele părți, astfel încât prima sesiune a Comitetului Mixt să se desfășoare cât mai curând posibil în Bavaria și, prin deciziile adoptate, să se asigure copreședinția și tot ceea ce înseamnă componenta staff-ului tehnic.

"Un aspect foarte important pe care l-am discutat a fost cel legat de aderarea României la Spațiul Schengen. Domnul prim-ministru a oferit întreg suportul dumnealui, dar și al guvernului din Bavaria, astfel încât acest obiectiv al țării noastre să se încheie cât mai curând posibil, existând premisele discutate ca, prin tot ceea ce a făcut țara noastră, să demonstreze că, în continuare, este parte la soluție și nivelul tehnic pe care noi l-am atins în ceea ce privește îndeplinirea standardelor aquis-ului Schengen confirmă și ne face să fim îndreptățiți să insistăm asupra aderării României la Spațiul Schengen, îndeosebi în contextul actual", a mai spus Ciucă.

Un alt subiect a fost cel legat de situația de securitate creată prin invazia forțelor armate rusești în Ucraina și consecințele acesteia.

Cei doi premieri au mai discutat de sprijinul pe care împreună putem să îl asigurăm Republicii Moldova, pentru a putea să-și asigure parcursul european.

La rândul său, premierul bavarez Markus Söder a spus, printre atelel, că, acum câțiva ani, evoluția României s-a aflat într-un moment dificil, nu se știa încotro se va îndrepta.

"Însă, în ceea ce privește combaterea corupției și instituirea de reforme, România a avut mari progrese și merită să fie sprijinită în continuare", a spus el.