Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat luni că liderul partidului, Nicolae Ciucă, le va prezenta social-democraților măsurile propuse de liberali pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

”Principalul subiect al ședinței PNL l-a constituit apelul președintelui PNL, Nicolae Ciucă, adresat miniștrilor PNL și bineînțeles secretarilor de stat, privind reducerea cheltuielilor bugetare. Apelul este unul  legat de modul în care ar trebui să lucreze împreună și să găsească cele mai bune soluții pentru a începe aceste măsuri din viitorul apropiat cu reducerile cheltuielilor bugetare”, a spus Stroe.

El a adăugat că "statul trebuie să ofere propriul exemplu când e vorba de efortul pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar, înainte de a avansa public altă măsuri care vizează cetățenii fie companiile”.

Stroe a mai transmis că liberalii sunt de părere că astfel de măsuri sunt "absolut necesare", iar Nicolae Ciucă le va avansa luni în ședința Coaliției, de la ora 14:00.

"Pe de o parte eliminarea cheltuielilor neesențiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau absolut urgente în acest moment, poate redimensionarea anumitor instituții sau bugete alocate, analize privind eficiența muncii vs. bugetele alocate, toate aceste lucruri sunt necesare", a completat acesta.

Ionuț Stroe a mai declarat și că, pentru a nu speria populația și companiile, ar trebui pus capăt "spiralei, isteriei" privind măririle de taxe și impozite în viitorul apropiat.

+++

Ulterior, într-un mesaj postat pe Facebook, Nicolae Ciucă a scris că va propune, în cadrul coaliției, o "acțiune de chizbuire a cheltuielilor statului" la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora.

"Banii alocați cheltuielilor în instituțiile statului vin de la cetățeni și de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum și de un management substanțial îmbunătățit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective", a notat el.