Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit luni cu Liga Parlamentară de prietenie Japonia-România.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, prim-ministrul a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul șef de Guvern din Japonia care a vizitat țara noastră și cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către președintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018.

Ciucă a susținut că "încheierea Parteneriatului Strategic între România și Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar și o moștenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune". El a adăugat și că, atât România, cât și Japonia împărtășesc aceleași valori și interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli.  

„Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

"Discuțiile s-au axat și asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic in România. Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiții, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale și oportunitățile oferite de țara noastră in domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producției de hidrogen verde, infrastructurii de transport", a mai punctat Guvernul.

Președintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezența la Tokyo a premierului român și a anunțat intreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia- România.

Ulterior, cei doi au avut o întrevedere cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida.

"România este profund angajată să dezvolte  relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Totodată, prim-ministrul a menționat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât și economic, și a apreciat contribuția valoroasă la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate si apărare. În acest context, premierul a menționat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democrației, statului de drept, ordinii internaționale bazată pe reguli si apărării păcii și stabilității. România susține cooperarea între NATO și Japonia pe toate dimensiunile relevante și se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internațional, mai ales prin forță, a arătat premierul.

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniștri s-au concentrat și asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

"Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunitățile oferite de România pentru investiții în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producerii energiei nucleare, producției de hidrogen verde și a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar și continuarea proiectelor aflate acum în derulare - linia de metrou către Aeroportul București, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Pașcani - Iași - Chișinău – vor pune în valoare potențialul de dezvoltare a relațiilor noastre economice și vor atrage noi tehnologii”, a afirmat premierul Ciucă.

Prim-ministrul nipon l-a asigurat pe omologul român de întreg sprijinul pentru încheierea Parteneriatului Strategic și consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional si internațional ce necesită protejarea democrației și a statului de drept. 

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.