Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vizitat miercuri uzina IVECO Defence Vehicles, cea care produce camioane militare pentru Armata Română. Marele absent de la vizită a fost noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr.

Nicolae Ciucă a fost întrebat de presă de ce lipsește noul ministru, afirmând că a fost o "necorelare" între el și colegul de guvernare, Marcel Ciolacu.

"Domnul ministru abia a reușit să preia portofoliu ieri (marți - n.r.). A fost o chestiune de necorelare între noi. Am crezut că îl anunță domnul președinte Ciolacu, dânsul a considerat că-l anunț eu. Sincer, eu m-am gândit că poate este bine să vedem și la nivelul de lideri și politic toată această întreprindere de aici, astfel încât pe baza strategiei care se pregătește la nivelul Ministerul Economiei să luăm decizia politică prin care să reorientăm industria de apărare. Domnul ministru va veni aici împreună cu domnul ministru al Economiei atunci când vor considera că este necesar să discute elemente tehnice specifice celor două ministere. Pentru noi a fost important să vedem partea de viitor a ceea ce urmează să se desfășoare pentru a putea să luăm decizii în concordanță cu ceea ce avem de făcut pentru industria de apărare", a răspuns Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit miercuri seară cu precizări despre absența ministrului Apărării de la vizita la uzina Iveco.

"Ministrul Apărării nu a fost omis din invitație, dar în momentul în care s-au derulat pregătirile pentru efectuarea acestei vizite și, sigur, implicând doi demnitari de înalt nivel, procedura de pregătire este una mai laborioasă, nu se face de pe o zi pe alta, a corespuns această etapă de pregătire a vizitei cu momentul în care premierul în exercițiu, Nicolae Ciucă, era și ministru interimar al Apărării, ca atare, și pe fondul tranziției recent efectuate cu preluarea mandatului de ministru al Apărării de către domnul Angel Tîlvăr, de altminteri și prezent astăzi în cadrul ședinței de Guvern, putem considera în egală măsură că, deși, astăzi, a lipsit de la întâlnire, ministrul Apărării fusese invitat, doar că momentul în care mandatul de ministru al Apărării a coincis cu interimatul asigurat de către premierul Nicolae Ciucă, această situație practic a generat tehnic (…) ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a spus Cărbunaru.

+++

Ministerul Apărării a atribuit un contract companiei Iveco pentru fabricarea a 2.902 de camioane pentru Armata României. Camioanele vor fi achiziționate în 16 configurații, relatează defenseromania.ro.

Contractului subsecvent din 2019 prevede livrarea a 942 de camioane în perioada 2020 - 2023.

În luna august 2020, Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, împreună cu premierul Ludovic Orban, au participat la inaugurarea lucrărilor pentru realizarea unei noi fabrici pentru camioane militare, fabrică ridicată de cei de la Iveco în localitatea Petrești, județul Dâmbovița. 

Armata României va fi înzestrată cu autovehicule din gama Iveco High Mobility cu tracțiune 4X4, 6X6 și 8X8, și 8x8 Prime Mover în 16 variante diferite. O treime dintre camioane vor fi dotate cu cabină blindată.