Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, într-o vizită la uzina Dacia de la Mioveni, că după adoptarea legilor justiției de către Parlament este așteptat un raport pozitiv pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

"Mai întâi de toate trebuie ca legile justiției să fie adoptate în Parlament.  Săptămâna viitoare sperăm ca întreg procesul să fie finalizat. Avem această coordonare permanentă cu Comisia Europeană și sunt convins că, odată ce vom aproba și vor fi promulgate legile justiției, putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV", a spus Ciucă, întrebat dacă se așteaptă la ridicarea MCV în cazul României, în cazul aderării la Spațiul Schengen.

Teoretic, nu există o legătură între MCV și aderarea la Schengen.

În momentul aderării României la UE - 1 ianuarie 2007 - existau încă anumite deficiențe în domeniile reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției.

Deficiențele din aceste domenii ar fi putut împiedica punerea în aplicare eficace a legislației, a politicilor și a programelor UE și nu le-ar fi permis românilor să se bucure pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE.

Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru a sprijini România să remedieze aceste deficiențe și pentru a verifica periodic progresele înregistrate în raport cu o serie obiective de referință specifice.

În ianuarie 2017, la 10 ani de la lansarea MCV, Comisia a prezentat măsurile care mai trebuiau întreprinse pentru îndeplinirea obiectivelor de referință fixate.

CE a adresat recomandări concrete care, odată puse în aplicare și cu condiția ca situația să nu evolueze în așa fel încât să invalideze progresele realizate, erau menite să îi permită României să îndeplinească obiectivele de referință și să încheie procesul MCV.

Între timp, în noiembrie 2017, noiembrie 2018 și octombrie 2019, Comisia a efectuat trei evaluări ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor.