Mai multe plăți pentru utilitățile către școli și pentru finanțarea celui mai important spital de copii din România vor fi stopate. Primarul Sectorului 1 declară că nu sunt suficiente fonduri pentru căminele de bătrâni și protecția copilului.

Miercuri a avut loc, la ora 12:00, o ședință a Consiliului Local Sector 1, convocată de Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. Aceasta a fost a zecea ședință în care s-a dezbătut bugetul pentru anul 2023.

"Dacă nu votează astăzi bugetul consilierii PNL-PSD, sunt direct responsabili pentru că nu vom mai avea fonduri să plătim cele 3.100 de indemnizații pentru însoțitorii persoanelor cu handicap sau pe cei 360 de asistenți care au grijă de persoanele cu handicap. Nu vom mai avea fonduri pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a căminelor pentru persoanele vârstnice. Nu vom mai putea plăti bursele școlare, plățile unităților către școli, finanțarea celui mai important spital de copii din România", a declarat Clotilde Armand.   

Direcția Management Economic din Primăria Sectorului 1 susține că dacă nu este votat rapid proiectul de buget vor fi suspendate: 

- plata cheltuielilor pentru învățământul de masă;

- plata cheltuielilor pentru învățământul special;

- plata burselor pentru învățământul de masă;

- plata burselor pentru învățământul special de stat;

- plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare;

 - plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă;

-plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate;

- plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul special;

- plata învățământului particular și confesional, acreditate;- finanțarea căminelor pentru persoane vârstnice;

- finanțarea "Programului pentru școli al României", potrivit HG nr. 1007/2022 pentru acordarea gratuită de fructe și legume proaspete, de lapte de consum și produse lactate, de produse de panificație în anul școlar 2022-2023;- finanțarea sistemului de protecție a copilului;

- finanțarea centrelor de zi și a centrelor rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap;- finanțarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii Școlii gimnaziale nr. 178, conform Ordinului Ministrului Educației nr. 5369/2022. 

Primarul Sectorului 1 a mai declarat că anul trecut s-a întâmplat același lucru, fiind atunci o întârziere de două luni. Din această cauză, au fost blocate asfaltările de drumuri, precum și programul de termoficare de la soare, în valoare de 800 de milioane de lei. "Gândiți-vă bine la ce ați ales și ce veți alege în viitor", a mai declarat Clotilde Armand. 

 Președintele USR București, Vlad Voiculescu, a declarat pe pagina sa oficială de Facebook că în urma ședinței de miercuri, a fost respins bugetul a zecea oară de către consilierii PNL și PSD.

"Nu pot înțelege cinismul acesta și nu pot înțelege cum se gândesc totuși acești consilieri și aceste partide că oamenii nu vor afla ce fac - blochează totul ca apoi să urle la televiziunile lor că e vina primarului", a declarat Vlad Voiculescu.