O listă cu proprietarii de televiziuni care sunt fie politicien, fie candidați la alegerile locale a aprins spiritele la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Cei mai mulți membri s-au opus publicării listei, iar argumentul lui Mircea Toma, membru CNA, a fost că publicul trebuie să știe atunci când o televiziune sau post de radio este deținut de un om politic, relatează Pagina de Media

„E vorba despre o propunere de transparență a persoanelor care sunt proprietari ai instituțiilor mass-media convenționale, radiodifuzori radio și TV, persoanele care sunt în potențional conflict de interese și care pot vulnerabiliza conținutul editorial prin faptul că în timp ce sunt proprietarii unor instituții media sunt și membrii ai unor partide sau chiar candidează la alegeri”, a spus Mircea Toma.

De cealaltă parte, Monica Gubernat, președintele CNA, a spus că „Nu este în atribuția noastra și înseamnă că ne implicăm în campanie electorală fără să avem acest atribuit”. 

Orsolya Borsos, membru CNA, s-a declarat de asemnea contra publicării listei considerând că nu ar face decât să dubleze lista acționarilor care este deja publică pe site-ul instituției (dar în care nu se menționează dacă patronii au sau nu o aparteneță politică). 

În plus, Borsos se întreabă dacă există doar manipulare politică. „Ce facem cu patronii de presă care manipulează nu doar politic, dar își promovează businessul propriu?”, a adăugat reprezentanta CNA. 

Răsvan Popescu, membru CNA, a spus la rândul său: „Un demers pentru transparență este bun oricând, dar campania deja a început. Deci o intervenție a noastră în direcția aceasta ar atrage atenția publicului și media: domne, pe aici ar putea să fie surprize. Un fel de suspiciune pe care noi am avea-o că prin apartenența lor niște oameni ar influența posturile respective în direcția favorizării politice unor candidați de aceeași culoare”.