CNSAS a solicitat judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securității în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) susține că șeful bănci centrale, Mugur Isărescu, a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securități informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Curtea de Apel București a publicat joi cererea prin care CNSAS solicită constatarea calității de colaborator al Securității în cazul lui Mugur Isărescu.

În documentul transmis la solicitarea Agerpres, sunt mai multe pasaje anonimizate de către reprezentanții Curții de Apel, ca de altfel și numele conspirativ al lui Isărescu. Presa a relatat în ultimii ani că Isărescu ar fi furnizat informații sub numele conspirativ Manole.

„Învederăm onoratei instanțe că, din analiza dosarelor (...), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informații sub nume conspirativ (...). La stabilirea identității dintre sursa (...) și dl (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le atașăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind rețeaua informativă datat 3.05.1989 se găsește consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obținerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deși este menționată obținerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menționată s-a obținut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanță de CNSAS.

De cealaltă parte, poziția BNE este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus pentru Libertatea că că poziția este „susținută de trei documente ale CNSAS prin care se confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”.

Vasilescu a precizat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”. ”E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, a explicat Vasilescu.