Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, s-au întâlnit luni dimineață la Guvern pentru a discuta proiectul privind reducerea cheltuielilor la bugetul de stat.

UPDATE 

Liderii Coaliției de guvernare au discutat luni seară din nou despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. Despre interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, în urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanță de urgență, pentru că e neconstituțional, astfel că trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale, citate de News.ro.

În schimb, liderii coaliției au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii, conform sursei citate.

Potrivit draftului, consultat vineri de EURACTIV România, printre principalele prevederi pe care Executivul le vrea sunt și interzicerea cumulului salariului cu pensia în cazul bugetarilor.

Proiectul de OUG este încă în lucru, dar urmează să fie adoptat în perioada următoare. 

În discuția de luni, cei doi lideri ai Coaliției au discutat ca doar beneficiarii de pensii speciale să nu mai poată cumula pensia cu salariul.

"Ai o pensie de 20.000 de lei și acum ești secretar de stat. Eu nu pot accepta așa ceva", a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, potrivit unor surse politice.

O decizie finală în acest sens nu a fost încă agreată de PNL și PSD.

Coaliția se reunește din nou tot luni, de la ora 16:00, pentru discuții și pe acest subiect.

În noiembrie 2022, Europa Liberă scria că zeci de secretari de stat sunt angajați în Guvern, după ce s-au pensionat de timpuriu, la 40-50 de ani. Tinerii pensionari sprijiniți politic încasează salariu de la stat și pensie, în timp ce, teoretic, lucrează la modificarea condițiilor de acordare a pensiilor speciale.