Coaliția de guvernare a decis luni seară majorarea pensiilor cu 12,5%, dar și ajutoare pentru pensionari și persoanele vulnerabile.

Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Totodată, va continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei, astfel: 1000 de lei pentru cu pensii până în 1.500 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii până în 2.000 de lei și 600 de lei pentru vârstnicii cu pensii de până în 3.000 de lei.

"Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023. De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei", a mai anunțat șeful social-democraților.

În plus, persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.
În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație.

Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%.
De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, a mai anunțat Ciolacu.

"Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active - salariații cu salariu minim - prin creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care un muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici. În plus, vrem să continuăm să încurajăm sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea vom crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent", a mai preizat șeful PSD.

La câteva minute după anunțul lui Marcel Ciolacu, președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat și el, tot pe Facebook, măsurile decise în Coaliție.

"Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%", a fost comentariul lui Ciucă.

Ulterior, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat și el pe contul său de Facebook măsurile.

"Uniunea Democrată Maghiară din România a sprijinit dintotdeauna pensionarii. Astăzi, 91 la sută dintre pensionarii din țară au pensii sub 3.000 de lei și este datoria noastră morală de a crește veniturile lor cu rata inflației sau, când vom avea posibilitatea, chiar cu mai mult”, a spus Kelemen Hunor.