Coaliția PNL-PSD-UDMR a ajuns miercuri seară la un acord privind prețurile la energie.

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că la nivelul coaliției de guvernare s-a convenit asupra prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh, măsurile urmând a fi aplicate pentru cel puțin un an, începând cu 1 ianuarie 2023, conform Agerpres.

Șeful Executivul a făcut precizările, joi, la Vicovu de sus, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții administrației publice locale din județul Suceava.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menținerea prețului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori - 1,3 lei/kWh.

"Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență", a adăugat Ciucă.

Premierul a precizat că măsurile anunțate urmează să fi aplicate pentru cel puțin un an, întrebat dacă termenul de aplicare este până în 2025.

+++

Măsurile decise, conform unor surse politice:

- pentru consumatorii casnici, pragurile vor rămâne neschimbate (0,68 lei/kWh și 0,80 lei/kWh)

- consumul peste 255 kW va avea un preț de cel mult 1,3 lei.

- PNL insistat ca în cazul IMM-urilor prețul să fie de 1 leu/kWh. PSD voia un preț de 1,3 lei/kWh,

- pentru marii consumatori, kW/h va costa tot 1,3 prețul (TVA inclus).

Anterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Guvernul va elabora o Ordonanță de urgență care să reglementeze aproximativ 80% din piața energiei, menționând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preț mai mare de 1,3 lei pe kwh.

"În Parlament vom veni cu amendamentele pe Legea 119 cu cele promise: serviciile de utilități publice, companiile de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici și toate cultele religioase care își desfășoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale - și pe propria declarație - să beneficieze... sunt aparatele de oxigen folosite, sunt cazuri speciale. Sau familiile cu mai mult de trei copii, familiile monoparentale, care la fel, prin o simplă declarație, să intre în aceste tarife reduse", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Președintele PSD a subliniat că statul român nu trebuie să compenseze un profit "excepțional, speculativ", ci persoanele vulnerabile, economia românească și producătorii "în cazul în care nu se încadrează în prețul maximal cu costurile de producție".

"Se ajungea la un preț de peste 4 lei, 4,5. Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva. Mai ales un profit excepțional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze persoanele vulnerabile, economia românească și producătorii, în cazul în care nu se încadrează în prețul maximal cu costurile de producție și să aibă un profit care a fost mediu în ultimii ani, până să apară această criză. Cred că este o abordare cât se poate de corectă și o stopare a unei greșeli monumentale a unui guvern dinaintea acestui guvern, când s-a liberalizat piața fără să previi o astfel de situație", a spus Ciolacu.