Anunțul triumfalist al șefului PSD, Marcel Ciolacu, privind majorarea salariului minim a luat prin surprindere PNL, care spune că nu știa nimic despre o astfel de decizie.

Voci din PNL spun că nu știau nimic despre măsură, astfel că luni, de la ora 15:00, subiectul va fi pe masa Coaliției. Tot liberalii reclamă și faptul că sunt foarte mari cheltuielile bugetare, iar premierul ar trebui să ia măsuri.

+++

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi consultări cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, a cărei temă a fost nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.

”Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a afirmat Ciolacu.

Vineri, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus la Euronews că el nu a auzit despre o decizie privind majorarea salariului minim.

"Nu am văzut-o (declarația lui Ciolacu - n.r.), nu știu detalii despre ce s-a întâmplat, nu pot să comentez. De regulă, toate aceste aspecte importante au fost discutate în coaliție. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o dscuție și în Coaliție", a spus Ciucă la postul TV.

Luni, prezent la un eveniment electoral în Sectorul 1, a spus că majorarea salariului minim este o decizie luată "cred că pe data de 15 decembrie, în Coaliție".