Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit duminică seară într-o ședință cu ușile închise pentru a discuta despre modificarea pensiilor speciale, care în acest moment pun în pericol o parte din banii din PNRR, conform unor surse politice.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat luni după-amiază propunerile discutate în Coaliție.

"Da, sunt amendamentele colegilor mei, colegii miniștri au venit cu acele amendamente aseară (duminică - n.r.)", a spus ministrul înainte de a intra în plen. 

Întrebat despre unele dintre modificările propuse, ministrul i-a îndemnat pe jurnaliști să-i sune pe miniștri de resort.

+++

Proiect de lege al Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu trebuie adoptat rapid, până miercuri, altfel va trece tacit de Senat. În acest sens, liderii Coaliției de guvernare au decis ce amendamente să depună la proiect pentru a "îmbuna" Comisia Europeană.

Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final, înainte de alte modificări pe care este posibil să le fac Puterea, să fie dat în Camera Deputaților.

Totuși, modificările agreate nu rezolvă problema.

Amendamentele care ar urma să fie depuse:

- pensia să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată înainte de pensionare;

- supraimpozitare cu 15% pe suma plătită  pe partea de necontributivitate;

- indexarea anuală a pensiilor speciale cu rata inflației, nu în funcție de creșterea salarială;

- dispar cinci sporuri pentru pensiile speciale ale angajaților din MApN și MAI;

- fără pensionare, respectiv pensii speciale, pentru membrii CSM după primul mandat;

- fără cumul pensie specială - salariu de la stat;

Modificările sunt cruciale pentru că România riscă să piardă o sumă uriașă din banii alocați prin PNRR, dacă reforma pensiilor speciale nu se face până în luna iunie.

Guvernanții și-au asumat reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de aproximativ 0,8% din Produsul Intern Brut și nu respectă principiul general al contributivității.

Executivul de la Bruxells cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.).

Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente. (Detalii)

De asemenea, oficialii europeni cer ca țara noastră să renunțe și la posibilitatea ca unele categorii de oameni să se pensioneze anticipat la vârsta de 45 de ani.

+++

Tot luni, USR a depus o solicitare la Biroul permanent al Camerei Deputaților pentru ca Nicolae Ciucă să vină în plen la "Ora premierului" și să dea explicații despre pensiile speciale și PNRR, însă reprezentatul Guvernului în BP, Nini Săpunaru, a amânat un răspuns până miercuri.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a acuzat Coaliția de guvernare că "a venit cu un proiect la mișto și care nu desființează nicio pensie specială".

"Domnul Ciucă și domnul Ciolacu blochează de aproape un an propunerea USR prin care ceream tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Așteptăm să vedem ce propuneri de modificări fac în înțelepciunea lor la propriul proiect", a spus Moșteanu.