Victor Ponta a avut ideea, Dacian Cioloș a semnat decizia pentru crearea Coaliției Naționale pentru Integrarea Refugiaților. Forul aflat sub coordonarea secretarului de stat Marius Dobre nu s-a reunit însă niciodată, spun ONG-uri membre.

Cine este și ce trebuie să facă această Coaliție?

În luna octombrie 2015, Guvernul condus la acea vreme de Victor Ponta anunța, în urma unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile, că va fi creată o platformă de colaborare și dialog între Executiv și ONG-uri pentru gestionarea efortului de integrare a refugiaților în societatea românească. La acea întrevedere fuseseră formulate propuneri concrete de către ONG-uri pentru acoperirea neajunsurilor din sistemul de integrare.

De asemenea, fuseseră stabilite direcțiile prioritare de acțiune: logistică primară, asistență sanitară, școlarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu și lung, informare publică - se arată într-un comunicat al Guvernului de la acea vreme.

Pe 27 noiembrie 2015, noul premier Dacian Cioloș semna Decizia 312/2015 prin care se înființa Comitetul Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Coordonarea acestuia revine ministrului muncii, care însă, conform deciziei, a delegat atribuțiile către secretarul de stat Marius Dobre.

Conform documentului citat, reprezentanții ONG-urilor au calitate de „invitați permanenți”, iar Comitetul trebuie să se întâlnească „lunar și ori de câte ori este necesar”. Din Comitet fac parte 28 de reprezentanți de ministere, servicii secrete și ai cancelariei premierului. De altfel, șeful cancelariei lui Dacian Cioloș a lucrat în cadrul Comisiei Europene foarte mult pe subiectul refugiaților.

Ce s-a întâmplat cu Coaliția?

Reprezentanți ai unor ONG-uri membre, cu calitate de „invitați permanenți”, au declarat pentru EurActiv.ro că forul nu s-a întrunit niciodată de la Decizia de formare a acestuia. Aceștia au precizat că nu au fost chemați la nicio întâlnire lunară, așa cum prevede Decizia 312/2015.

În schimb, secretariatul tehnic al Comitetului Interministerial trimite în fiecare săptămână o sinteză a articolelor din presă referitoare la cria refugiaților, adică o revistă a presei. „Asta este singura activitate a Coaliției, în rest nu am fost consultați pe nicio idee, pe nicio strategie”, a spus pentru EurActiv.ro un reprezentant al unui ONG membru.

Redacția noastră a primit ultimul număr al revistei presei alcătuite de secretariatul Comitetului pentru documentare înaintea publicării acestui articol.

Ce spune coordonatorul acestui comitet, secretarul de stat din Ministerul Muncii Marius Dobre (PSD)?

Contactat de EurActiv.ro, Marius Dobre a precizat că „ne-am mai văzut, am mai lucrat, dar în general acest tip de coaliție nu are motive să fie așa vizibilă”. Dobre a povestit despre startul acestei Coaliții, pe vremea guvernului Ponta. „A fost un început foarte bun, dar din cele 200 de ONG-uri prezente atunci s-a dovedit că foarte puține știu cu adevărat subiectul”.

Întrebat dacă forul a avut întâlnirile lunare prevăzute de Decizia premierului și confruntat cu afirmațiile ONG-urilor membre, Dobre afirmă lucruri care contrazic textul actului guvernamental. „Lunar se întâlnesc instituțiile. ONG-urile, așa cum este formulată Decizia premierului, au statut de invitați”.

Întrebat dacă au existat măcar întâlniri cu reprezentanți ai societății civile în orice formă, secretarul de stat a afirmat că „chiar ieri ne-am întâlnit. Și mâine ne întâlnim”.

Cu cine s-a întâlnit Marius Dobre nu e clar. „Noi nu știm nimic despre aceste întâniri, n-am auzit de la alte ONG-uri să se fi văzut cu Dobre”, a declarat un reprezentant al unei organizații membre a Coaliției pentru EurActiv.ro. „În cadrul acestei Coaliții nu a avut loc nicio întâlnire sau cel puțin noi nu știm”, a mai spus acesta.

Dobre vrea oameni angajați special pentru Coaliția care nu s-a întâlnit niciodată

Conform Deciziei 312/2015, 28 de instituții sunt membre ale Comitetului Interministerial. Iată-le pe toate:


1. Cancelaria Primului-Ministru
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Afacerilor Externe
4. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
5. Ministerul Apărării Naționale
6. Ministerul Finanțelor Publice
7. Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri
8. Ministerul Energiei
9. Ministerul Justiției
10. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
11. Ministerul Transporturilor
12. Ministerul Sănătății
13. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
14. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
15. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice
16. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională
17. Ministerul Fondurilor Europene
18. Ministerul Tineretului și Sportului
19. Ministerul Culturii
20. Secretariatul General al Guvernului
21. Inspectoratul General pentru Imigrări
22. Serviciul Român de Informații
23. Serviciul de Informații Externe
24. Serviciul de Telecomunicații Speciale
25. Asociația Comunelor din România
26. Asociația Orașelor din România
27. Asociația Municipiilor din România
28. Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România

Cu toate acestea, secretarul de stat Marius Dobre susține că „avem resurse minimale. Ne trebuie experți, juriști, specialiști în relații internaționale”. Dobre afirmă că ar fi discutat această problemă și că Dacian Cioloș i-ar fi promis sprijinul. „Se încearcă înființarea unei direcții la care să se angajeze oamenii”, a spus secretarul de stat în discuție cu EurActiv.ro.

El a anunțat și că la jumătatea lunii martie urmează să fie gata și un memorandum privind măsuri pe termen scurt de integrare a refugiaților. „Deocamdată nu avem o criză, ne străduim să avem un sistem la nivel de decență de stat european”, a explicat Marius Dobre.

Primii 11 refugiați relocați vor ajunge în România pe data de 3 martie. În anul 2016 și 2017, România ar trebui să primească 6.205 refugiați, conform deciziei de relocare din Grecia și Italia.