SURSECoaliția nu cheamă parlamentarii din vacanță. Pensiile speciale și "reforma" statului - la toamnă
PSD și PNL vorbeau zilele trecute de o sesiune extraordinară în care să fie modificată legea pensiilor speciale pentru magistrați în acord cu decizia CCR. Însă lucrurile s-au schimbat acum.
Potrivit unor surse politice, parlamentarii nu vor mai fi chemați din vacanță, pentru că modificarea legii pensiilor speciale și măsurile fiscale prin care premierul Marcel Ciolacu vrea "reformarea" statului se vor întâmpla doar la toamnă, în sesiune ordinară a Parlamentului.
Pentru că și legea pensiilor, și măsurile fiscale nu respectă nicio recomandare a Comisiei Europene, Guvernul, în speță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va merge la Bruxelles pentru a prezenta planurile înainte ca ele să fie aprobate.
S-au bătut cu cărămida în piept, dar degeaba
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat pe 7 august că, în momentul în care va exista motivarea CCR pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea actului normativ în concordanță cu decizia CCR. Tot atunci, CCR a publicat motivarea.
La începutul lunii august, premierul Marcel Ciolacu anunțase că în perioada 7-11 august va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară.
"Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților. Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR", a scris atunci, Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.
+++
USR a depus miercuri o solicitare oficială pentru convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, în perioada 17 august - 1 septembrie 2023, pentru reexaminarea proiectului de lege privind pensiile speciale. Amânarea reanalizării proiectului de lege în Parlament reprezintă un semnal clar că PSD și PNL nu vor, de fapt, eliminarea pensiilor speciale, spune formațiunea.
În cererea înaintată de USR se arată că a trecut mai mult de o săptămână de la publicarea motivării deciziei nr. 467/2023 a Curții Constituționale și se impune reexaminarea de urgență a proiectului de lege privind pensiile speciale. Orice întârziere în adoptarea unei legi care să elimine pensiile speciale pune în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR.
„Pe 3 august, prim-ministrul Ciolacu a anunțat convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema pensiilor speciale, numai că au trecut două săptămâni de atunci și nu s-a întâmplat nimic. Dacă Ciolacu așteaptă ca experții PSD și PNL care au scris o lege neconstituțională să repare ce au greșit, cred că ne apucă alegerile și tot nu o să găsim o soluție de eliminare a pensiilor speciale. Parlamentul este singurul loc în care putem găsi o soluție viabilă pentru rezolvarea odată pentru totdeauna pentru inechitățile din sistemul de pensii”, spune liderilor senatorilor USR, Radu Mihail.
USR cere ca, odată cu convocarea sesiunii extraordinare, birourile permanente să stabilească și un program de lucru clar pentru comisiile sesizate în privința legii.
+++
Reamintim că de reforma pensiilor speciale depind banii României din PNRR, în timp ce măsurile fiscale trebuie să respecte țintele de deficit bugetar asumate în fața Comisie Europene. Până acum, în cazul celor din urmă, Guvernul a stârnit doar controverse și critici, însă Marcel Ciolacu insistă că va face "prima reformă reală în sistemul bugetar".
Comentarii