Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lansat ideea că Guvernul ar putea adopta OUG care să îi impună un termen președintelui în numirea miniștrilor. Propunerea este susținută și de Florin Iordache, și de Călin Popescu Tăriceanu.

"Va fi Ordonanță de urgență, că dumnealui trebuie să respecte un termen. Dacă nu acceptă acel termen, vom merge la Curtea Constituțională”, a explicat Olguța Vasilescu, la Antena 3, cu referitor la faptul că președintele a refuzat de trei ori numirea ei la Ministerul Dezvoltării, și a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Ideea este susținută și de vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Florin Iordache. El spune că Iohannis ar trebui să anunțe în această săptămână dacă acceptă sau nu propunerile de miniștri, în caz contrat se poate vorbi de o OUG.

"În cursul acestei săptămâni, președintele ar trebuie să se exprime pe numirile în Guvern. În acest moment, documentele așa cum au fost înaintate președintelui îndeplinesc condițiile. Cred că putem veni printr-o ordonanță să stabilim niște termene maximale în care președintele ar trebuie se pronunțe" , a precizat Iordache, la Digi 24.

Și președintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, spune că "probabil" se poate adopta un asemenea act normativ pentru a-i impune președintelui un termen în care să numească miniștrii propuși de Guvern.

"Președintele trebuie să facă anumite lucruri. Noi, din păcate, suntem în acest blocaj de o bună bucată de vreme. Am mers la CCR. Sigur că, în condițiile în care președintelui i se par insuficiente precizările din Constituție și, pe de altă parte, CCR dă niște direcții clare, niște decizii, probabil că se poate și această completare cu o OUG în care să se precizeze pentru fiecare decizie pe care trebuie să o ia președintele și termenul", a declarat Tăriceanu, la finalul primei ședințe a Biroului permanent a Senatului din 2019.