Liderii Coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis miercuri "înfrățirea" celor două partide prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și liste comune la alegerile europene.

UPDATE

"Suntem în fața dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a Coaliției, referitor la modul în care se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale și, anume, decizia Coaliției de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizia a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat Birourile de conducere ale partidelor, ne-am reunit în Coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finală. Această decizie finală care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună.", a anunțat Nicolae Ciucă într-o declarație de presă comună cu premierul Marcel Ciolacu.

Șeful PNL a adăugat că "a fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea țării, ce vizează coerența actului de guvernare și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate, pentru că din toate discuțiile pe care le-am avut, românii îți doresc stabilitate, își doresc liniște, își doresc să-și vadă de viața de zi cu zi și în felul acesta cred că este absolut necesar ca în anumite momente, partidele politice să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru tot ceea ce înseamnă interesul românilor și stabilitatea țării".

El a adăugat că s-a avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat de la sfârșitul anului 2021, de când Coaliția și-a asumat guvernarea, "reușind să treacă guvernarea printr-o serie de crize succesive și suprapuse și, desigur, să deruleze programul de guvernare, îndeplinind obiectivele așa cum ni le-am asumat".

Ciucă a mai spus și că trebuie scos în evidență faptul că începând de la finele anului 2021, România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%.

"De asemenea, România a reușit să realizeze, datorită acestei stabilități, atracția interesului investitorilor străini și să dobândim cele mai mari valori, cele mai mari sume ale investițiilor străine directe în România. Este pentru prima dată când, pe timpul acestor guvernări, România are o creștere economică reală bazată pe investiții. Practic, la finele anului 2022, a fost pentru prima oară, în cei 35 de ani, când veniturile la bugetul de stat pe bază de investiții au reprezentat 2,8% în raport cu 2,2% venituri bazate pe consum", a adăugat el.

În aceste condiții, liderul liberalilor a transmis că PSD și PNL consideră că prin această "asumare responsabilă pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare", nu își pot permite să fragilizeze tot ceea ce ține de stabilitatea țării pentru "micile orgolii politice". românilor.

+++

"Știm cu toții istoricul formării acestei Coaliții. Faptul că la un moment dat România, cu toate crizele, se afla în fața unei crize sociale. Nici atunci, nici acum nu am nicio reținere de a ne angaja în acest demers politic, pentru că noi în seara asta, pe lângă performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică", a spus Marcel Ciolacu.

Șeful PSD a mai declarat că cele două partide s-au unit pentru a lupta împotriva "forțelor extremiste", pentru că altfel niciuna dintre formațiuni nu ar putea face asta pe cont propriu.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, pe masa de lucru fiind acum trei variante, însă Ciolacu a transmis că ar vrea ca ele să aibă loc pe 8 și pe 22 septembrie.

"Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Primele date sunt trei variante. 1 - 15, 8 - 22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8 și 22 septembrie ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale", a explicat șeful PSD.

Apoi Ciolacu a explicat că și el, și Nicolae Ciucă au făcut predarea-primirea de mandat "într-un calendar programat".

"Cu două sau trei luni înainte am lucrat împreună, astfel încât să știm toate problemele. Eu nu mai vreau să trăiesc într-o țară, cum am fost cu Sorin Grindeanu când a fost numit prim-ministru și-am găsit pereții birourilor cu fire scoase și tablouri smulse și nicio agendă lăsată la un schimb de prim-miniștri. Cred că la peste 30 de ani de democrație, trebuie să intrăm într-o logică de democrație consolidată și de respect între noi, indiferent dacă suntem adversari politici", a continuat acesta.

+++

Șeful PNL Vâlcea, unul dintre liberalii care s-a abținut a votul din ședință PNL asupra comasării alegerilor și a listelor comune cu PSD, a spus în ședință că, "dacă ne prostituăm, să ne prostituăm total, să o facem și la locale”. El este cel care acum o săptămână se arăta dispus să facă alianță inclusiv cu AUR, pentru a ”contracara influența PSD” în județ, scria, atunci, News.ro.

”Pentru victorie, este posibilă o coalizare a tuturor forțelor și cu AUR, toți împotriva PSD. Și am mai declarat-o și o declar din nou: Facem coaliție cu oricine împărtășește obiectivul nostru de a elimina această mafie pesedistă care a subjugat județul Vâlcea”, a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, într-o conferință de presă.

Declarația a fost preluată de către cei care se ocupă de comunicarea publică la nivelul organizației județene și popularizată pe rețelele de socializare.

17:30 Liberalii au aprobat cu largă majoritate comasarea alegerilor și lista comună la europarlamentarele din iunie. 

Au fost 58 voturi pentru, 6 împotrivă și două abțineri.

16:22 "Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de către o femeie independentă de cele două partide", a declarat Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului, înaintea unei ședințe a conducerii social-democraților.

++++

Ora 15.55 Liderii PNL s-au reunit în ședință la grupul partidului din Parlament.

După ședința CSAT, premierul Marcel Ciolacu a venit în biroul șefului interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Ulterior, șeful Senatului a venit și el în același birou și nu a vrut să dea prea multe detalii despre comasarea alegerilor și planurile comune dintre PSD și PNL. 

"La europarlamentare am decis să avem liste comune", a spus Ciucă.

Aceștia s-au reunit în ședința Coaliției înainte de a intra apoi în ședințe separate, de la ora 16:00, unde le vor prezenta colegilor planurile pentru alegeri. 

+++

PSD și PNL s-au înțeles să meargă împreună la alegerile europarlamentare din 9 iunie, iar lista va fi deschisă de un independent, susțin surse politice. Deși nu a fost vehiculat oficial niciun nume, aceleași surse spun că social-democrații vor un "tehnocrat" cu vederi de stânga.

De asemenea, PSD vrea devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie. De menționat că președintele Klaus Iohannis își va încheia al doilea mandat în decembrie, iar noul președinte ar urma să aștepte câteva luni până să preia funcția, dacă planul PSD este agreat și de liberali.

În același timp, în Coaliție s-a discutat ca alegerile parlamentare să aibă loc la termen, adică în decembrie.

+++

Șefii PSD și PNL discută înainte de ședința CSAT, programată de la ora 13:00, cu președintele Klaus Iohannis despre comasarea alegerilor.

+++

Liberalul Rareș Bogdan și social-democratul Mihai Tudose au ieșit miercuri de la Guvern și au anunțat că s-a decis în Coaliție strategia pentru alegeri, iar cele două partide le vor discuta în ședințe separate. 

Rareș Bogdan a descris ședința "foarte serioasă, aprofundată" și că s-a convenit ca liderii PSD și PNL să meargă în fața partidelor pentru a discuta "principiile și un proiect important”.

"Așteptam o cercetare sociologică despre ce doresc românii și cam ce vrea România și să acționăm în acest sens, nu ceea ce dorim noi. Acea cercetare ne-a sosit azi-noapte. Vă dăm în premieră că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate mai mare doresc o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare", a spus Tudose.

Cele două partide vor avea ședințe separate de la ora 16:00, iar la ora 19:00, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor anunța public decizia.

+++

Surse politice susțin că, înainte de a intra la discuții, un acord pe o comasare a celor două alegeri este 50/50. Listele comune la europarlamentare, alianțe în anumite zone la locale, printre care și București, dar și candidatul la alegerile prezidențiale vor fi și ele discutate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Cele două partide se reunesc miercuri după-amiază în ședințele separate ale forurilor de conducere și e posibil să anunțe și un acord semnat.

Anterior, pentru că miercuri are loc și ședința CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis, PSD-PNL au convocat Coaliția la discuții. Alături de șeful PSD, Marcel Ciolacu, la Guvern se află Paul Stănescu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, este însoțit de Lucian Bode, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur.

Marcel Ciolacu era convins cu o zi înainte că miercuri, alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, se va decide dacă se mai comasează alegerile, dar și dacă social-democrații și liberalii vor "lupta" împreună împotriva extremismului.

"Este incorect ca în timpul unor negocieri și discuții eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau împreună cu domnul Ciucă cea mai bună decizie în ceea ce privește românii și România. Haideți să vedem care este propunerea finală. Nu e o negociere pe funcții. Sunt două programe de armonizat, este o cale foarte clară împotriva extremismului din România și vom vedea și percepția românilor în cazul în care decidem", a spus Ciolacu la Parlament.

Întrebat dacă cele două partide se îndreaptă spre o alianță electorală, Ciolacu a răspuns că nu, dar "una dintre soluții este o alianță electorală sau politică, care va da stabilitate României".

Șeful PSD a transmis că miercuri vrea să anunțe tot calendarul de alegeri pe 2024, după ședința Coaliției care va avea loc în aceeași zi.

El a mai precizat că sunt șanse "foarte mici" să existe o comasare a alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale și a refuzat să spună dacă mai vrea un candidat comun cu PNL pentru Cotroceni.

Despre cele două programe de țară ale PSD și PNL care trebuie "armonizate", premierul a precizat că ele vizează toate alegerile.

Pe 7 februarie, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Strasbourg, că el este de acord cu orice comasări de alegeri, atât timp cât ele se fac legal.

"Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod corect, legal și constituțional, vor elucida Guvernul și Coaliția. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se fac bine, dacă se fac din timp și se anunță este o metodă de a reduce numărul de scrutine", a spus Iohannis.

Reamintim că a trecut mai bine de o lună de când PSD și PNL discută despre comasarea alegerilor, însă până acum nu au reușit să se înțeleagă. Liberalii sunt cei care insistă pe acest subiect, motivul fiind că așa ar putea obține locul II în alegeri, loc disputat cu formațiunea extremistă AUR, potrivit sondajelor apărute în spațiul public.