Secretarul general adjunct al PSD a cerut marți desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate de SRI cu toate instituțiile, susținând că acestea ar trebui să fie suspendate, iar efectul lor anulat.

"Este absolut obligatorie desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate de SRI cu instituțiile statului. De altfel, de ceva vreme, PSD solicită public acest lucru, întrucât susținem că este imperios necesar aflarea conținutului acestor protocoale. Pentru că secretizarea lor nu derivă din imperativul aplicării legii specifice a informațiilor clasificate, și cu atât mai mult cu cât, de la o zi la alta aflăm cum numărul protocoalelor crește, astfel încât a ajuns să depășească cu mult cifra de 100. Ceea ce este absolut halucinant. Și pe lângă faptul că documentele trebuie făcute publice, trebuie înțeles totodată și că ele, prin încălcarea în mod repetat și conștient a tuturor legilor în vigoare, sunt caduce și nu pot exista”, a transmis, într-un comunicat de presă, Codrin Ștefănescu.

El susține că prin aceste protocoale s-ar fi putut crea un context de a pune presiune pe judecători:

 

"În mod clar și fără echivoc, este interzisă prin lege orice formulă, oricare ar fi configurația acesteia privind colaborarea sau parteneriatul între magistrați și procurori. Și atunci, cu atât mai mult implicarea serviciilor de informații în activitatea unui judecător reprezintă o modalitate clară de presiune sau de influențare a deciziilor judecătorilor. De asemeni, nu există niciun motiv legal care să justifice colaborarea dintre: SRI și CSM, SRI și Inspecția Judecătorească, SRI și DNA, SRI și ÎCCJ, pentru că pur și simplu ar fi o formă de influență și presiune neconstituțională și ilegală. În același sens, trebuie făcute publice și conținutul tuturor protocoalelor încheiate de Parchetul General și DNA cu SIE, DGIA, DIPI, IGP, BNR, ONPCS, ANC, Garda Financiară, CNVM, agenții de stat”.

 

Ștefănescu mai spune că românii trebuie să afle și partea nevăzută a acestor protocoale: ”ce rapoarte, informări, delațiuni s-au făcut în ultimii ani; din partea cui, și mai ales în folosul căror șefi de instituții; căt rău au făcut protocoalele și care au fost țintele”.

”În concluzie, tot acest sistem paralel creat cu eludarea și încălcarea legii, pus la punct, pe vremuri, detaliu cu detaliu la ordinul și cu aprobarea lui Traian Băsescu, care, de la an la an a devenit tot mai toxic pentru România, categoric trebuie desființat. Întrucât o parte a acestui sistem paralel continuă să funcționeze și astăzi, continuă să facă victime și continuă să se pună mai presus de lege. Iar artizanii acestui club secret, șefii a ceea ce numim noi Statul Paralel, slugile lor, care cu toții împreună au pus la cale efectiv sugrumarea României transformându-se, de-a lungul anilor, realmente în călăi, trebuie să răspundă totuși în fața legii", a conchis secretarul general adjunct al PSD.