Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri din nou Codul penal și Codul de procedură penală. Deputații au modificat doar articolele declarate constituționale de Curte, lăsând numeroase articole controversate.

Astfel, Codul penal a fost adoptat cu 180 "pentru", 81 de voturi "împotrivă", iar Codul de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru", 83 de voturi "împotrivă" și opt abțineri. Modificările au trecut cu ajutorul voturilor UDMR și ale unor deputați din Grupul minorităților.

La finalul votului, după ce opoziția a început să vocifereze, Iordache le-a spus: "Ce mai vreți? S-au adoptat!",

Codurile penale s-au întors în Parlament după ce Tudorel Toader a refuzat să emită Ordonanța de urgență pentru adoptarea articolelor declarate constituționale de către Curtea Constituțională. 

"În proiectele care vor fi înaintate președintelui sunt numai articolele declarate constituționale. O eventuală sesizare la CCR va fi respinsă după scaun, adică dacă nu am modificat niciun articol din cele declarate constituționale, e un exercițiu democratic, pe care pot să îl înțeleg, că nu își doresc intrarea în vigoare", a declarat președintele Comisiei speciale de modificare a legilor justiției, Florin Iordache.

Opoziția a criticat modul în care Comisia Iordache a operat modificările, afirmând că sunt minciuni afirmațiile potrivit cărora modificările respectă recomandările MCV și cele ale Comisiei de la Veneția.

"Sunt minciuni sfruntate spuse de președintele Comisiei 'Iordache' și de PSD-iști. Sunt cele mai multe articole pe lângă deciziile CCR și care nu au absolut nicio legătură cu cele două directive europene privind prezumția de nevinovăție și confiscarea extinsă", a spus deputatul USR Stelian Ion.

Și liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a criticat modificările și a spus că liberalii vor ataca proiectul de lege la CCR. Ea a făcut apel la cei din ALDE și UDMR "să se delimiteze de PSD".

Cele mai importante modificări se fac la legea nr. 286/2009:

articolul 75 alineatul (1), litera d), care va fi modificat astfel:

„d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanță într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanța atenuantă nu se aplică în cazul săvârșirii următoarelor infracțiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.”

articolul 100 va fi modificat astfel:

(1) Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:a) cel condamnat a executat cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

articolul 155 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale

Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal.

După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate.articolul 269, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Favorizarea săvârșită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepsește.”„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;

”articolul 290, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârșirii acesteia.”

articolul 308, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

„(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 (delapidarea – n. red.) și art. 297 – 300 (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”

+++

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze momentan modificările.