Fostul prim-adjunct al directorului SRI spune că, lipsit de constrângerile statutului și uniformei militare, va avea libertatea de a vorbi.

Într-o lungă declarație pentru Agerpres, Florian Coldea acuză faptul că în ultima perioadă a fost țința unor "alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse", care i-au afectat imaginea și activitatea SRI.

"Conform procedurilor standard în instituții de intelligence, a fost declanșată o anchetă internă încă de la apariția primelor alegații. Este important pentru opinia publică să precizez că Serviciul și-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel încât nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi funcția sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de anchetă internă la apariția unor astfel de acuzații. Nimeni! S-a desfășurat o investigație complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmațiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat", susține Coldea.

El mai spune că a prezentat toate documentele necesare și martorii relevanți, a răspuns complet tuturor întrebărilor și s-a supus tuturor verificărilor.

"Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea și normele deontologice specifice, în toate circumstanțele analizate", declară Coldea, amintind că Biroul Executiv, după ancheta internă, a decis repunerea sa în funcția de prim-adjunct al directorului SRI (Însă Coldea a solicitat directorului SRI eliberarea din funcție și punerea la dispoziția și nevoile instituție, iar Eduard Hellvig a hotărât să fie trecut în rezervă).

Acuzând "realități confecționate" și elemente scoase din context, Florian Coldea le transmite "celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele".

"Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante despre aceste aspecte și multe altele, la un moment dat. Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă și adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri și acuzații defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituției și, implicit, buna funcționare a acesteia. Din considerație și respect față de toată activitatea trecută, față de performanța înregistrată, față de statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence, față de munca și eforturile colegilor mei, nu am putut îngădui ca acest lucru să continue. Am solicitat Directorului instituției eliberarea mea din funcția de prim-adjunct și punerea mea la dispoziția Serviciului și a nevoilor instituției", susține Coldea.

Adresându-se criticilor săi, Coldea avertizează că, "lipsit de constrângerile statutului și uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate și cu buna-credință care m-a ghidat întotdeauna".

"Aleg să fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atât de necesară pentru România și cetățenii ei în contextul evoluțiilor mediului securitar, al tranformărilor și multiplicărilor amenințărilor hibride, al realității cadrului legislativ și al condiționărilor tehnologice relevante la nivelul întregii societăți", mai afirmă Coldea.