Fostul număr doi din conducerea SRI a dezvăluit comisiei de control al activității SRI că au existat mai mulți politicieni care au oferit voluntar informații serviciului. Florian Coldea nu a vrut să spună dacă printre ei se afla și Liviu Dragnea.

Florian Coldea, fostul adjunct al șefului SRI, a fost audiat miercuri la comisia de control al activității SRI. În timpul audierilor, Coldea a spus că au existat mai mulți politicieni care au mers voluntar la SRI și au oferit informații.

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisie, l-a întrebat dacă Liviu Dragnea se afla printre aceștia.

„Florian Coldea a declarat ieri în cadrul audierilor din Comisia de control a SRI că au existat politicieni care se declarau voluntari să ofere informații și solicitau pentru acest lucru întâlniri cu conducerea Serviciului Român de Informații. În acest context, l-am întrebat pe Florian Coldea dacă unul dintre acești politicieni voluntari era și Liviu Dragnea, însă am primit răspunsul clasic pe care îl oferă serviciul în momentul în care nu poate comenta sau dezvălui o informație, și anume celebrul „nu confirm, nu infirm” . Menționez că în alte situații, ofițeri ai SRI sau conducerea serviciului au respins ferm alegațiile pe care le-au considerat neadevărate”, a arătat deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Viziteu a dezvăluit și cum a ajuns Sebastian Ghiță să atace SRI, în opinia lui Florian Coldea.

„Coldea a mai explicat că anumiți politicieni, când au văzut că relațiile instituționale cu oficiali ai SRI nu le asigură protecția în fața legii, au început să atace instituția. Fostul numărul doi din SRI l-a oferit ca exemplu în acest sens pe Sebastian Ghiță, fugit astăzi în Serbia”, a detaliat Viziteu.

Deputatul USR susține că președintele Comisiei, Claudiu Manda (PSD), a refuzat „să ducă discuția în direcția corectă”.

„În ciuda faptului că prezența lui Florian Coldea ar fi putut oferi clarificări suplimentare asupra unor chestiuni de interes public, am avut tot timpul senzația că președintele Comisiei de control a SRI, domnul Claudiu Manda, a refuzat să ducă discuția în direcția corectă. Am avut senzația, timp de 8 ore, că grija principală a domnului Manda a fost aceea ca nu cumva domnul Coldea să spună ceva ce ar putea aduce prejudicii directe domnului Liviu Dragnea. Probabil așa se explică și discuția privată dintre domnul Manda și generalul Coldea, de aproximativ jumătate de oră, dinaintea începerii audierii. Întrebările domnului Manda au cuprins mai degrabă frustrarea și nemulțumirea liderilor PSD și nu numai, care au fost condamnați sau trimiși în judecată ca urmare a interceptărilor SRI sau a muncii operative depuse de profesioniștii acestei instituții. Senzația de final în urma celor 8 ore de audieri a fost aceea că în PSD se vor găsi oricând politicieni care să hărțuiască și să umilească ofițeri de informații, nu cu scopul de a afla adevărul, ci doar pentru a proteja persoanele cu probleme penale din partid”, a adăugat deputatul USR.