Fostul număr doi din conducerea SRI a dezvăluit comisiei de control al activității SRI că au existat mai mulți politicieni care au oferit voluntar informații serviciului. Florian Coldea nu a vrut să spună dacă printre ei se afla și Liviu Dragnea.

Florian Coldea, fostul adjunct al șefului SRI, a fost audiat miercuri la comisia de control al activității SRI. În timpul audierilor, Coldea a spus că au existat mai mulți politicieni care au mers voluntar la SRI și au oferit informații.

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisie, l-a întrebat dacă Liviu Dragnea se afla printre aceştia.

„Florian Coldea a declarat ieri în cadrul audierilor din Comisia de control a SRI că au existat politicieni care se declarau voluntari să ofere informaţii şi solicitau pentru acest lucru întâlniri cu conducerea Serviciului Român de Informaţii. În acest context, l-am întrebat pe Florian Coldea dacă unul dintre aceşti politicieni voluntari era şi Liviu Dragnea, însă am primit răspunsul clasic pe care îl oferă serviciul în momentul în care nu poate comenta sau dezvălui o informaţie, şi anume celebrul „nu confirm, nu infirm” . Menţionez că în alte situaţii, ofiţeri ai SRI sau conducerea serviciului au respins ferm alegaţiile pe care le-au considerat neadevărate”, a arătat deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Viziteu a dezvăluit și cum a ajuns Sebastian Ghiță să atace SRI, în opinia lui Florian Coldea.

„Coldea a mai explicat că anumiţi politicieni, când au văzut că relaţiile instituţionale cu oficiali ai SRI nu le asigură protecţia în faţa legii, au început să atace instituţia. Fostul numărul doi din SRI l-a oferit ca exemplu în acest sens pe Sebastian Ghiţă, fugit astăzi în Serbia”, a detaliat Viziteu.

Deputatul USR susține că preşedintele Comisiei, Claudiu Manda (PSD), a refuzat „să ducă discuţia în direcţia corectă”.

„În ciuda faptului că prezenţa lui Florian Coldea ar fi putut oferi clarificări suplimentare asupra unor chestiuni de interes public, am avut tot timpul senzaţia că preşedintele Comisiei de control a SRI, domnul Claudiu Manda, a refuzat să ducă discuţia în direcţia corectă. Am avut senzaţia, timp de 8 ore, că grija principală a domnului Manda a fost aceea ca nu cumva domnul Coldea să spună ceva ce ar putea aduce prejudicii directe domnului Liviu Dragnea. Probabil aşa se explică şi discuţia privată dintre domnul Manda şi generalul Coldea, de aproximativ jumătate de oră, dinaintea începerii audierii. Întrebările domnului Manda au cuprins mai degrabă frustrarea şi nemulţumirea liderilor PSD şi nu numai, care au fost condamnaţi sau trimişi în judecată ca urmare a interceptărilor SRI sau a muncii operative depuse de profesioniştii acestei instituţii. Senzaţia de final în urma celor 8 ore de audieri a fost aceea că în PSD se vor găsi oricând politicieni care să hărţuiască şi să umilească ofiţeri de informaţii, nu cu scopul de a afla adevărul, ci doar pentru a proteja persoanele cu probleme penale din partid”, a adăugat deputatul USR.