Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, printr-un consilier, un mesaj cu prilejul operaționalizării complete a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu.

Mesajul a fost prezentat de către Mihai Șomordolea, consilier de stat în Departamentul Securității Naționale - Secretariat CSAT, în cadrul ceremoniei organizate la Sibiu.

Potrivit președintelui, Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea și rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre.

"Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naționale și aliate susținute și conjugate, pe multiple paliere – politic, diplomatic și militar, și beneficiind de contribuțiile valoroase ale Aliaților noștri. Îi felicit, așadar, pe toți cei care au contribuit la declararea capacității operaționale finale a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est, Comandament Militar Internațional NATO, înființat pe teritoriul României în contextul procesului de adaptare a Structurii de Comandă a Alianței Nord-Atlantice", a transmis președintele.

El reamintește că în anul 2018, la Summitul NATO de la Bruxelles, a făcut cunoscută intenția României de a completa arhitectura aliată de comandă și control de pe teritoriul național cu o capabilitate terestră de nivel corp pentru a consolida planificarea și modul de operare al forțelor și structurilor NATO din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor, Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est.

"Acest demers al României a fost salutat și sprijinit de către autoritățile militare ale NATO și de către Aliați, ca și în cazul altor inițiative naționale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate și consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum prezența aliată înaintată în regiunea Mării Negre și Grupul de luptă NATO din țara noastră", a mai subliniat președintele în mesajul său.

El a mulțumit, în numele statului român, pentru prezența și activitatea în cadrul Comandamentului a militarilor din Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și Turcia, precum și pentru contribuția importantă a Statelor Unite ale Americii și a Luxemburgului.

Consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră rămâne un obiectiv prioritar, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid și cele adoptate anul acesta la Vilnius, susține președintele.

De asemenea, la cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate.

"Unitatea și solidaritatea noastre, ca Aliați, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal și brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO. România va continua să contribuie la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră", a adăugat șeful statului.

În final, Iohannis a explicat că "facem parte din cea mai puternică organizație politico-militară din istorie, iar prezența și activitatea dumneavoastră dovedesc, o dată în plus, solidaritatea și forța noastră colectivă".

Românii și bulgarii, mai siguri

General-maior Dragoș Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, a declarat luni că atât românii, cât și bulgarii ar trebui să se simtă mai siguri după ce această structură NATO a devenit operațională.

Corpul Multinațional de Sud-Est, care face parte din structura de forțe a NATO (NATO Force Structure), a fost inaugurat cu un an mai devreme din cauza războiului din Ucraina.

Dragoș Dumitru Iacob a declarat că rolul militarilor NATO de la Sibiu, vestul țării, este de a conduce operația terestră în România și Bulgaria, în cazul unui război.

"Suntem gata pentru a ne îndeplini misiunile pentru care am fost proiectați. (...) suntem proiectați să conducem operația terestră pe teritoriul României și al Bulgariei, conducând până la cinci divizii aliate aparținând structurii de forțe a NATO", a declarat luni într-o conferință de presă general-maior Dragoș Dumitru Iacob, relatează Agerpres.

Structura NATO de la Sibiu are un buget de 350 de milioane de euro și este prevăzut cu militari din 17 țări aliate, inclusiv România.

Principala misiune a Corpului Multinațional de Sud-Est este de descurajare. "Conducem forțele care acum sunt în România și Bulgaria dislocate pentru asigurarea descurajării și pentru instruirea în comun cu forțele Armatei României, respectiv ale armatei Bulgariei, a explicat comandantul structurii.

Dacă situația o va impune, militarii sunt pregătiți să apere teritoriile celor două țări "cu arma în mână”, a mai spus el.