Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat miercuri că România va deveni ''foarte curând'' membră a spațiului Schengen, având în vedere că țara noastră și-a îndeplinit aproape toate angajamentele.

"Deși acest aspect nu face parte din discuțiile noastre, aș vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noștri români că foarte curând România va deveni membră a spațiului Schengen...Nu suntem foarte departe de această dată. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar și practice. Nu suntem foarte departe de această zi...Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase...Același lucru este valabil și pentru Bulgaria și pentru Croația", a precizat comisarul european, înainte de reuniunea ministerială UE - SUA a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne, care se desfășoară la Palatul Parlamentului, relatează Agerpres.

Decizia nu aparține Comisiei Europene, ci statelor membre. La summitul de la Sibiu din 9 mai, premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat că România va adera la Schengen atunci când va respecta toate regulile statului de drept.

Dimitris Avramopoulos a mai afirmat miercuri că nu este departe nici ziua în care România va fi inclusă în programul Visa Waiver.

VIDEO Premierul Olandei: Veți adera la Schengen când veți respecta toate regulile statului de drept

Mai mult pe EurActiv »