Comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat miercuri că România va deveni ''foarte curând'' membră a spaţiului Schengen, având în vedere că ţara noastră şi-a îndeplinit aproape toate angajamentele.

"Deşi acest aspect nu face parte din discuţiile noastre, aş vrea să transmit un mesaj clar prietenilor noştri români că foarte curând România va deveni membră a spaţiului Schengen...Nu suntem foarte departe de această dată. Mai sunt câteva aspecte, mai ales tehnice, dar şi practice. Nu suntem foarte departe de această zi...Suntem foarte aproape. Nu e o chestiune de timp, ci de a îndeplini toate detaliile rămase...Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bulgaria şi pentru Croaţia", a precizat comisarul european, înainte de reuniunea ministerială UE - SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, relatează Agerpres.

Decizia nu aparține Comisiei Europene, ci statelor membre. La summitul de la Sibiu din 9 mai, premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat că România va adera la Schengen atunci când va respecta toate regulile statului de drept.

Dimitris Avramopoulos a mai afirmat miercuri că nu este departe nici ziua în care România va fi inclusă în programul Visa Waiver.

VIDEO Premierul Olandei: Veți adera la Schengen când veți respecta toate regulile statului de drept

Mai mult pe EurActiv »